büyükşehir

TEŞEKKÜRLER EMİŞ IŞIK….

Ziraat Odası Başkanı Emiş ışık TRT'de canlı yayında Gülnar’ı tanıttı

İlk Yayın: 22 Aralık 2022 – Güncelleme: 22 Aralık 2022 13:45

 

TRT 1 ekranlarında yayınlanan “Bu Toprağın Sesi” programının konuğu olan Gülnar Ziraat Odası Başkanı Emiş Işık; Gülnar’da yetişen ürünlerin dünyaya tanıtılması ve pazarlanması konusunda gerekli müracaatların yapıldığı müjdesini verdi.

HABER / GÜLSEN KAYA

Anadolu’nun bereketli topraklarındaki üretici hikâyelerini ekranlara taşıyan, Nilgün Esin ve Ahmet Yamaç’ın sunduğu, TRT 1 ekranlarında yayınlanan “Bu Toprağın Sesi” programının konuğu Gülnar Ziraat Odası Başkanı Emiş Işık oldu. Proğramda Gülnar’ın eğitim sevgisinden, badem üreticiliğinin hikayesinden ve yetişen ürünlerin pazarlanması gibi bir çok konu ele alındı.

Eşinin destekleriyle, 2003 yılında Ziraat Odası’na başkan seçilen, İlçenin sıfır rakımdan 1400 rakıma kadar yükseldiğini ve 3 çeşit iklime sahip olduğunu, susuz tarım yapıldığını, bundan dolayı Gülnar’da üretilen ürünlerin aromasının çok yüksek olduğunu belirten Emiş Işık, Gülnar’da 21 bin 500 dekarda, 80 bin ton elma üretimi olduğunu, elmaların renginin de aroması da aranan ve istenilen düzeyde olduğunu söyledi.

Ziraat Odası, Gülnar Kaymakamlığı, Tarım Müdürlüğü ve Özel İdare kaynaklı iki tane erken uyarı istasyonu kurulumunun gerçekleştiğini söyleyen Işık; “Erken uyarı istasyonumuz sayesinde çiftçilerimizi hastalıklara karşı zamanında ilaçlama yapmaları, fazla ilaç atmamaları ile ilgili sms yoluyla bilgilendiriyoruz. Ayrıca Gülnar’da yetişen ürünlerin birçoğunun doğadan doğal olduğunu ve Tarım İl Müdürlüğü’nün projesiyle kapama sumak bahçesinin de kurulduğunu belirtti.

“ÇİFTÇİLERİMİZİN SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN GEREKLİ MÜRACAATLARIMIZI YAPTIK”

Işık; “Kişniş üzümünde Türkiye’nin yüzde 75’ini Gülnar’dan karşılanıyor ve kişniş üzümü üretimi yapan köylerde daha çok genç nesiller sahiplenerek üretim yapıyor. Yalnız aşağı yukarı 2 yıldır kişnişte olduğu gibi Gülnar’da yetişen birçok ürünün pazarlanması konusunda zorluk çektiğimiz için çiftçilerimizin de hevesi kırıldı. Aslında kişniş için Tarım İlçe ve İl Müdürlüğümüzle beraber Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu. Kişniş üzümünün temizlenmesi ve paketlenmesi ile ilgili Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan da (TDKD) büyük bir proje yapıldı. Biz üretmeye devam ediyoruz ama yine de pazarlanması konusunda sorun yaşıyoruz bu da çiftçilerimizin hevesinin kırılmasına neden oluyor.

İşte tam da bu anlamda çiftçilerimizin sorunlarını çözmek için gerekli müracaatlarımızı yaptık, ESO Belgesi, Coğrafi İşaret Belgesi, Helallik Belgesi gibi evraklar için müracaatlarımızı yapmış bulunmaktayız. Bakanlığımız ve Sayın Bakanımız da inşallah pazarlama konusunda yanımızda olacaktır” ifadesini kullandı.

“ARTIK BADEM ANA GELİRLERİMİZ ARASINDA YER ALMAKTADIR”

2012 yılında da Bu Toprağın Sesi programına katılarak Gülnar’ı badem şehri yapacağım demiştim diyen Işık; “2003 yılında Ziraat Odası Başkanı olduğumda rahmetli eşimle düşünüp Gülnar’da alternatif bir ürün yetiştirilmesi kararını aldık. 2003 yılı öncesinde nohut, dilmik üzümü ve elma başlıca gelir kaynaklarımız arasında idi.  Yalnız çiftçilerimiz ve biz o dönemde bağcılıkla bir gelir elde edemeyeceğimizin farkına vardık ve biraz araştırdıktan sonra bizim için en uygun alternatif ürünün badem olduğunu gördük. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’a projemizi sunduk. Sağolsun kendileri ‘Siz yeter ki üretin, ben her zaman yanınızdayım’ dedi. Böylelikle Ziraat Odamızın bünyesinde 10 dönümlük bir arazide badem fidanlığımızı kurduk. Burada yetiştirdiğimiz fidanlarımızı çiftçilerimize ücretsiz olarak dağıttık ve bütün fidanlarımızı sertifikalandırdık. O zaman ki hedefimiz Gülnar ekonomisine yüzde 15 katkı sağlamaktı. Şu an biz yüzde 15 lerin çok daha fazla üstündeyiz. Artık badem ana gelirlerimiz arasında yer almaktadır” dedi.

“2023’TE GÜLNAR KADINLARI ÜRETİCİ BİRLİĞİNİ KURACAĞIZ”

Bundan sonraki hedeflerinin dijital pazarlamada da sahaya açılmak olduğunu belirten Işık; “2023 yılında Gülnar Kadınları Üretici Birliğini kuracağız ve bir an evvel Coğrafi İşaret Belgesi’nin de alınmasıyla artık Gülnar dijital pazarlamada da dünyaya açılacaktır. Coğrafi İşaret Belgesi bizim için çok önemli. Ürünlerimizin tanınırlığını arttırmak, geçmişin geleceğe aktarılması konusunda çok önemli. Daha önce Gezende eriğimizin Coğrafi İşaret Belgesini almıştık. Bu belgelerimizi badem ve kişniş üzümlerimiz içinde aldığımızda bir çok sorunumuz çözülmüş olacak.   Biz Ziraat Odası olarak elimizden geleni yapıyoruz. Gülnar için yeni projeler üretmeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu