Mersin
27 April, 2024, Saturday
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62904.920$

LGS TERCİHLERİNDE BUNLARA DİKKAT!

10 July 2023, Monday 11:07

Sınava hazırlanma sürecini bir eğitim-öğretim zamanı boyunca yürüten öğrencilerimiz için en kritik zamandır tercih dönemi. Bir de bu sene yüzdelik dilimler ile puanlar arasında geçen yıllara göre oluşan farklılıkların öğrenci ve velileri zaman zaman kaygılandırdığını görebilmekteyiz. Yüzdelik dilimler ile puanlar arasındaki farklılıkların temel sebebi; deprem felaketinden sonra sınavda çıkacak olan konuların sadece 1. dönem konularını kapsaması ve konu azlığına bağlı olarak birçok öğrencinin başarılı sonuçlar elde etmesidir. Bu yıl sınava giren öğrenci sayısı 1 milyon 30 bin 195 iken, tam puan alan öğrenci sayısı 562’ye ulaşmıştır.

Yabancı özel liseler başvuru rekoru kırarken, yereldeki özel liselere burslu yerleşmek isteyen öğrencilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Ben sizlerle bu yazımda tercih yaparken özellikle devlet liselerini tercih ederken neleri göz önünde bulundurmanız gerektiğine kısaca değineceğim.

Genel yüzdelik dilimleri baz alın

Nitelikli devlet liselerini tercih ederken, geçen yılın yüzdelik dilimleri ile öğrencimizin genel yüzdelik dilimini baz alarak geniş aralıklı bir tercih yapmaya çalışın. Açıkta kalmamak ya da yerel yerleştirmeye yerleşmemesi için “can simidi” dediğimiz yüzdelik dilimin üstünde okulları da isteğe göre yazmanızı öneririm.

Yerel yerleştirmelere dikkat!

Yüzdelik dilimi nitelikli liselere yetmeyen sadece yerel yerleştirme yapabilecek öğrencilerin özellikle kayıt alanındaki okulları seçerken ortalama başarı puanlarını göz önünde bulundurarak tercih yapmalarını ve okulun eve olan uzaklığına mutlaka dikkat etmelerini öneririm.

Özel lise tercihlerinde ise;

İlgili liseden mezun olan öğrencilerden üniversitede hangi bölümler ve hangi illere yerleştiği bilgisi mutlaka sorulmalıdır. Sınava hazırlık süreci de dahil, konu tarama testleri ve yapılan deneme sınavlarının sayıları mutlaka öğrenilmelidir. Sosyal alanda öğrencilere ne gibi beceriler vaat edildiği, yapılan kulüp çalışmalarının neler olduğu bilgisi de önem taşımaktadır. Özel liselere, hangi yüzdelik dilime kadar öğrenci alımı yapıldığı sorusu da oldukça önemlidir.

Fen lisesi mi, Anadolu lisesi mi?

Birçok veli ve öğrencinin aklında yer alan bu iki ihtimal, tamamen öğrencinin kendisini tanıması ve yapabileceği ders alanlarını bilmesi ile ilgidir. 9. ve 10. sınıflarda ortak müfredat uygulansa da 11. sınıf itibari ile çocukların seçeceği; sayısal, eşit ağırlık, sözel, yabancı dil gibi alan tercihlerine göre öğrenciler yönlendirilmelidir.

Meslek liseleri

Akademik anlamda zorlanan öğrencilerin bir an önce meslek edinmesi amacıyla öğrenciler, meslek liselerine yönlendirilebilir ancak güvenlik ve arkadaş çevresi açısından öğrencilerin sıkı takip edilmesi bu noktada çok önemlidir. Diğer bir husus olarak öğrencinin seçtiği bölümün liseden sonra iş imkânı özellikle yurtdışındaki iş imkanlarının araştırılması gerekmektedir. Teknikerliğe dayalı meslek alanlarında ortaya çıkan açıklıktan kaynaklı öğrencilerin bu alanlara yönlendirilmesi şu aşamada mantıklı ve makul olan gibi görünmektedir.

Bütün bunların dışında, lütfen lise seçiminde de çocuklarınızı dinleyin, kendi fikirlerinizi söyleyin ancak çocuğunuzun ne istediğini mutlaka dinleyin. Çocuklarınızın adına onların mutsuz olacağı kararlar vermeyin.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum