Mersin
29 April, 2024, Monday
  • DOLAR
    32.60
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2442.5
  • BIST
    10082.77
  • BTC
    62604.05$

BEYİN EGZERSİZLERİ

13 April 2024, Saturday 09:02

Çocukluğumdan beri duyduğum en güzel nasihatlerden biridir:

SAĞLAM KAFA SAĞLAM VÜCUTTA BULUNUR.”

Düzenli egzersiz yaparak vücudumuzun performansını artırmamız mümkün. Peki ya zihin egzersizleri yaparak beynimizin kapasitesini artırmamız mümkün mü? Pekala mümkün. Kendimizi bir bilgisayara benzetecek olursak, beynimiz bir donanım. Ve biz hiçbir bilgisayarda olmayan bu eşsiz donanımı ancak kendimize iyi yazılımlar yükleyerek verimli kullanabiliriz.

Egzersiz yöntemleri kişiden kişiye değişse de beynimizin kapasitesini daha verimli kullanmak için bol bol egzersiz yapmamız gerekiyor. Kiminin görsel öğrenme yeteneği, kimininse işitsel öğrenme yeteneği daha fazla. Kimisi zehir gibi ezberler, kimisi deneyimleyerek öğrenmeyi sever.

Gelin şimdi her birlikte beynimizi daha iyi çalıştırmak için daha önceden yapılıp sonuç alınmış yöntemler neler, onlara bir göz atalım. Eminim ki hepimiz kendimiz için en iyi yöntemlerin hangileri olduğunu bulabileceğimiz gibi, deneyip sonuç aldığımız kendi yöntemlerimizi de ekleyebiliriz.

Beynimizi daha iyi çalıştırmanın yolları

 1- İnsan beyninin ayaktayken ve açık havadayken yaklaşık yüzde 10 daha fazla çalıştığı düşünülmektedir. Önemli kararlarınızı alırken kapalı alandaysanız kısa bir yürüyüş yapmayı, hiç olmazsa balkona ya da bahçeye çıkıp biraz gezinmeyi, ''volta atmayı'' deneyebilirsiniz.

2- Kollarınızı sallayarak yürümenin beynin performansını olumlu etkilediği gözlenmiş. Önemli kararlarınızı açık havada, kollarınızı sağa sola sallayarak yürürken almak güzel sonuçlara yol açabilir.

 3- Yabancı bir dil öğrenmek de beyni güçlendirmekte. Her gün birkaç yabancı ya da yerli yeni kelime öğrenip kullanabilirsiniz. Sözlük okuyabilirsiniz. Alışveriş listesi veya telefon numaralarını ezberlemeyi deneyebilirsiniz.

4- Zihinsel jimnastik/antrenman yapın. Bunun için çeşitli bulmacaları çözebilirsiniz. Satranç gibi akıl oyunları oynayın.

5- Rutinden kurtulun. Rutin olarak tekrar ettiğiniz davranışlardan vazgeçin. Bazen telefonu sol elinizde tutun, çantanızı diğer elinizle taşıyın, evinize başka bir yoldan gidin. En azından bir günlüğüne televizyon kumandasını sık kullanmadığınız elinizde tutun.

 6- Entelektüel zevklerinizi geliştirmek için her gün mutlaka iyi bir özdeyiş antolojisinden birkaç cümle okuyun. Beyninizi kaliteli cümlelerle besleyin.

7- Her gün güzel bir resme veya fotoğrafa bakmaya çalışın. Estetik algınız, gördüğünüz estetik şeyler kadar gelişir.

 8- Sevdiğiniz bir müziği bir süre gözleriniz kapalı dinleyin. Beyin otoriteleri tarafından klasik müziğin zekaya 7 puan ekleyebildiği iddia edilmektedir.

9- Günde aklınızdan 60 bin ile 80 bin arası düşünce geçer. Bu düşünceler ne hakkındaysa, hayatınız da ona göre şekillenir. Unutmayın; kafanızda en çok neyi düşünürseniz, hayatınızda da onu çoğaltırsınız.

10- Bir konu hakkında düşünürken, nasıl düşündüğünüzü de gözlemleyin. Düşünmek üzerine düşünmek, beyin ve düşünce kapasitesini arttırır.

11- İyi bir uyku kaliteli bir beyin için şarttır. Çok uyuyorum diye üzülmeyin. Einstein'ın günlük 10 saatten fazla uyuduğu biliniyor. 24 saati geçen uykusuzluk beyinde sarhoşluğa benzer bir etki yapar.

12- Bol ve temiz oksijen beyin için çok önemlidir. Beynimiz ağırlık olarak vücudumuzun yüzde 2'sini oluşturduğu halde, vücuda gelen oksijenin yüzde 25'ini tüketir. Oksijensiz kaldığımızda ölümü gerçekleşen ilk organımız beyindir. Odanızın penceresini açarak kendinize bol bol oksijen sağlayın.

13- Farklı düşünme tarzları beyninizi geliştirir. Çocuklar ve hayvanlarla daha fazla vakit geçirin. Sizden farklı düşünen insanlarla konuşun.

14- Kullanılmayan organlar körelir. Sürekli televizyon seyrederek beyninizi düşük viteste çalıştırmayın.

15- Beynin en tehlikeli yanı ''ters çaba'' kuralına göre çalıştığı anlardır. Başınıza gelmesinden en çok korktuğunuzu başınıza getirir! Buna ters çaba kuralı denir. Beyin odaklanılan hedef olumsuz olsa bile, bunu gerçekleştirmek için çalışır. Topluluk önünde konuşma yaparken ''Acaba heyecanlanır mıyım?'' diye düşünürseniz, heyecanlanırsınız.

16- Beyni yoran monotonluktur. Hayatınızı ne kadar renklendirirseniz, beyninizi o kadar neşelendirebilirsiniz.

17- Beyin kısa süreli hafızada beş ile yedi arasındaki bilgiyi işleyebilir. Yeni bir bilgi gelince, bu bilgilerden birini atar. Buna ''sihirli sayı'' kuralı denir. Bu kural aşılıp aşırı bilgi yüklenmesi durumunda beynimiz ''servis dışı'' olur. Hayatınızın en büyük kararlarını alırken ''kafadan'' değil, tıpkı beş haneli iki rakam grubunu çarparken yaptığınız gibi, bir kağıt üzerine yazarak ne yapacağınızı hesaplayın.

Zihinsel egzersiz yöntemlerini daha fazla çeşitlendirmek mümkün.

Her hangi yöntemi uygularsak uygulayalım, zihnimizi çalıştırmak ve verimli olmak, bizleri içinde yaşadığımız topluma karşı daha faydalı birer birey yapacak, öz saygımızı artırıp hem kendimizi hem de çevremizdekileri daha mutlu etmemize yol açacaktır.

Yazımın sonunda çok sevdiğim bir sözü paylaşmak istiyorum.

ZİHNİNİZİ ÖZGÜR BIRAKIN! BEDENİNİZ ZATEN ONU TAKİP EDECEKTİR!”

Hepinize iyi hafta sonu dileklerimle…

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum