Mersin
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.42
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2403.5
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59618.85$

BAĞ YÖNETİMİ  / 3 : BAĞ ZARARLILARI VE HASTALIKLARIYLA MÜCADELE

24 January 2024, Wednesday 08:00

Değerli şarapsever dostlar;

Geçen son iki yazımızda “BAĞ YÖNETİMİ”nde önemli olan Yer seçimi, Asma Yönetimi, Asma Terbiyesi ve Budama konularına değinmiştik. Bu yazıda Bağ Zararlıları ve Hastalıklarıyla Mücadele konusunu işleyeceğiz.

Asmalar, mevcudiyeti verimin düşmesine ve/veya meyvenin kalitesinin düşmesine neden olabilecek birçok haşere ve hastalığa karşı hassastır. Üzümler hastalık veya aç hayvanlar tarafından kaybedilebilir veya zarar görebilir. Yaprakların zarar görmesi fotosentezi azaltır ve asmanın üzümlerini olgunlaştırma yeteneğini sınırlar. Bazı zararlılar ve hastalıklar kontrol altına alınabilir; diğerleri asmayı öldürebilir.

Zararlılar

Filoksera - Phylloxera, Kuzey Amerika'ya özgü bir böcektir ve V. vinifera bu zararlıya karşı kendini savunamaz. (Bunu, İYİ BİR ŞARABA GİDEN YOL – ASMALAR VE ÜZÜMLERbaşlıklı geçmiş yazımızda Phylloxera ve Anaçlar kısmında ele almıştık. Bu linkten erişip okuyabilirsiniz https://www.gulnarinsesi.com/makale/iyi-bir-saraba-giden-yol-asmalar-ve-uzumler-160)

Nematodlar - Bunlar, su ve besin alımını engelleyen asmaların köklerine saldıran mikroskobik solucanlardır. Belirli durumlarda asma virüslerini iletirler. Tedavi açısından, önleme tedaviden daha iyidir. Yeniden dikimden önce toprağın dezenfekte edilmesi ve dayanıklı anaçların kullanılması başarılı bulunmuştur.

Kuşlar ve memeliler - Her ikisi de büyük miktarlarda üzüm tüketebilir. Ayrıca, yarısı yenmiş veya ezilmiş üzümler, mantar hastalığı riskinin artmasına neden olabilir. Ağ, kuşlara karşı genellikle en iyi seçenektir, oysa tavşan, geyik veya yaban domuzu gibi memelileri caydırmak için koruyucu çit gerekebilir.

Haşarat - Hem üzüm hem de yapraklarla beslenirler. Üzüm yetiştiricisi, sorunu düzenli olarak böcek ilacı püskürterek veya entegre haşere yönetimi gibi daha çevre dostu bir teknikle tedavi etmeyi seçebilir.

Ağlanmış asmalar. Ağlar olgun üzümleri kuşlardan korur.

Mantar Hastalıkları

Tüyleme ve külleme hastalığı mantarı - Bu mantarlar sıcak, nemli ortamlarda gelişir ve yapraklar ve üzümler dahil asmanın tüm yeşil kısımlarını etkileyebilir. Etkilenirse üzümler meyvemsi tatlarını kaybeder ve şaraba küflü, acı bir kusur verebilir.

Downy Mildew (Tüyleme Küfü / Bağ Mildiyösü) - Bu mantar sıcak, ıslak ve nemli koşullarda gelişir ve asmanın tüm yeşil kısımlarını etkileyebilir. Yaprakların üst kısmında sarı lekeler veya alt tarafında tüylü gri lekeler şeklinde görünür. Ciddi durumlarda yaprakların erken düşmesine neden olur. Çiçek salkımları ve çok genç üzümler de etkilenerek verimin azalmasına neden olabilir.

Powdery Mildew (Külleme Küfü / Bağ Küllemesi) - Bu mantar, bir miktar nem içeren sıcak, gölgeli koşullarda gelişir. Yapraklar ve üzümler de dahil olmak üzere asmanın tüm yeşil kısımlarını etkileyebilir ve gri-beyaz toz halinde bir kaplama olarak görünür. Şiddetli enfeksiyonlarda yapraklar kuruyabilir ve asmayı vaktinden önce düşürebilir. Enfekte olmuş üzümler büzüşebilir, bölünebilir veya düzgün şekilde olgunlaşmayabilir.

Gri küf - Buna Botrytis cinerea mantarı neden olur. Nemli koşullarda büyür ve tipik olarak üzümlere saldırır. Üzüm aromasını bozabilir ve siyah üzümde renk kaybına neden olabilir. Belirli koşullarda ve belirli beyaz üzüm çeşitleri için Botrytis cinerea enfeksiyonu, dünyanın en iyi tatlı şaraplarından bazılarının üretilmesine yardımcı olduğundan faydalı olabilir. Bu durumda enfeksiyona asil küf denir. Daha fazla ayrıntıyı ileri tarihlerde paylaşacağımız Beyaz ve Tatlı Şarap Yapımı serimizde bulabilirsiniz.

Mantar hastalıkları kimyasal ilaçlar (fungisitler) kullanılarak kontrol edilebilir. Geleneksel olarak külleme mantarı, kükürt bazlı bir ilaçla ve tüylü küf mantarı, bakır bazlı bir ilaç olan Bordeaux karışımı ile tedavi edilir. Bu tedaviler hala kullanılmaktadır, ancak artık birçok yeni kimyasal tedavi mevcuttur. İlaçlama genellikle traktörle yapılır. Büyüme mevsimi boyunca yüksek yağışların olduğu deniz iklimlerinde daha fazla ilaçlama gerekir. Şarapta zararlı kimyasal kalıntı kalmaması için tüm ilaçlamalar hasat zamanına yakın durmalıdır.

Mantar hastalığı gelişme riski de uygun kanopi yönetimi kullanılarak azaltılabilir. Yoğun, gölgeli bir asma kanopisi hava akışını kısıtlar ve suyun buharlaşmasını engelleyerek nemli bir ortam yaratır. Açık bir asma kanopisi, buharlaşmayı destekleyen ve mümkün olduğu kadar kuru tutan daha fazla hava akışına izin verir. Bu, kullanıldıklarında kanopinin tüm bölümlerine daha kolay ulaşabilen kimyasal ilaçların kullanımının azaltılması gibi ek mali ve çevresel avantajlara sahiptir.

Diğer Hastalıklar

Virüsler - Çok sayıda virüs asmalara bulaşabilir. Çoğu asmayı öldürmez, ancak asmanın çalışma yeteneğini sınırlayarak verimi ve kaliteyi önemli ölçüde azaltabilirler. Virüsler oldukça bulaşıcı ve kalıcıdır ve genellikle kesimler veya nematodlar (iplik kurdu) yoluyla yayılır. Tedavi veya kürleme yoktur. Virüsler ancak asmaları kazıp toprağı dezenfekte ederek yok edilebilir.

Bakteriyel hastalıklar - Çok sayıda bakteri de bir asmayı enfekte edebilir. Birçoğu sadece üzüm kalitesini ve miktarını düşürür, ancak bazıları asmaları öldürebilir. Tipik olarak bu hastalıklar, keskin nişancı adı verilen küçük böcekler tarafından yayılır. Tedavisi veya kürü yoktur. Sıkı karantina prosedürleri ve keskin nişancıların yaşam döngüsünün kesilmesi, bu hastalıkların yayılmasını önlemenin tek yoludur. Virüslerde olduğu gibi, bir asma bir kez enfekte olduğunda hastalık ancak asmaları kazıp toprağı sterilize ederek yok edilebilir.

Son üç yazımızda Bağ Yönetimi konusuna giriş yapıp Yer seçimi, Asma Yönetimi, Asma Terbiyesi, Budama, Bağ Zararlıları ve Hastalıklarıyla Mücadele konularına değindik. Gelecek yazıda Bağ Döngüsü konusuna geçip  asmanın yıllık büyüme döngüsünü ve en yaygın bağ görevlerinin zamanlamalarını inceleyeceğiz.

Takipte kalın lütfen

(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)

 

 

BAĞ YÖNETİMİ SERİSİNİN DİĞER MAKALELERİ İÇİN

BAĞ YÖNETİMİ (1): YER SEÇİMİ VE ASMA YÖNETİMİ

BAĞ YÖNETİMİ (2): ASMA TERBİYESİ VE BUDAMA

BAĞ YÖNETİMİ (4): BAĞ DÖNGÜSÜ

BAĞ YÖNETİMİ (5): BAĞCILIK UYGULAMALARI VE HASAT

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum