Mersin
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.42
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2403.5
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59618.85$

BAĞ YÖNETİMİ (4): BAĞ DÖNGÜSÜ

31 January 2024, Wednesday 07:00

Değerli şarapsever dostlar;

Geçen son üç yazımızda “BAĞ YÖNETİMİ”nde önemli olan Yer seçimi, Asma Yönetimi, Asma Terbiyesi, Budama, Bağ Zararlıları ve Hastalıklarıyla Mücadele konularına değinmiştik. Bu yazıda Bağ Döngüsü konusuna geçip  asmanın yıllık büyüme döngüsünü ve en yaygın bağ görevlerinin zamanlamalarını inceleyeceğiz.

Bu şema, asmanın yıllık büyüme döngüsünü ve en yaygın bağ görevlerinin zamanlamalarını gösterir.

Tomurcuk patlaması

Kuzey Yarımküre'de Mart-Nisan

Güney Yarımküre'de Eylül-Ekim

Tomurcuklanma ilkbaharda meydana gelir. Tomurcuklar şişer ve patlayarak yeni sürgünlere dönüşür.

Tomurcuk patlaması büyüme mevsiminin başlangıcıdır ve genellikle ortalama günlük sıcaklık 10°C'yi aştığında başlar. Tomurcuk patlamasının meydana geldiği sıcaklık üzüm çeşidine bağlıdır. Chardonnay ve Pinot Noir nispeten düşük sıcaklıklarda tomurcuklanır ve erken tomurcuklanan çeşitler olarak adlandırılırken, Cabernet Sauvignon daha sıcak koşullara ihtiyaç duyan geç tomurcuklanan bir çeşittir.

İlkbahar donları yeni filizleri öldürebilir, bu da özellikle erken tomurcuklanan çeşitlerde verimi önemli ölçüde azaltır.

Fungal hastalık ve zararlılara karşı ilaçlama yapılıyorsa bu dönemde başlar.

2, 3, 4. Tomurcuk patlaması

Erken Sürgün ve Yaprak Büyümesi

Kuzey Yarımküre'de Mart-Mayıs

Güney Yarımküre'de Eylül-Kasım

Sürgünler asma çiçeklerine kadar hızla büyür. Başlangıçta bu, asmanın kış boyunca depolanan karbonhidrat rezervleriyle beslenir, ancak yapraklar olgunlaştıkça fotosentez yoluyla büyümeyi destekler. Asma, mevsimin başlarında iyi bir su kaynağına ve yeterli besine ihtiyaç duyar. Uygulanmışsa, kanopinin açık kalmasını sağlamak için sürgünler kafese bağlanır.

İlaçlama gerektiği kadar devam eder.

5. Erken sürgün büyümesi.

Çiçeklenme ve Meyvelenme

Kuzey Yarımküre'de Mayıs-Haziran

Güney Yarımküre'de Kasım-Aralık

Çiçek salkımları çiçek açmaya başladığında, asmalar sıcak havaya, bol güneş ışığına ve çok az yağmura veya yağmursuzluğa ihtiyaç duyar, aksi takdirde tozlaşma bozulabilir ve meyve tutumu azalır.

Meyve tutumu, bir çiçek üzüm haline gelmeye başladığında oluşur. Her çiçek üzüm olmaz ve meyve tutumundan sonra tozlaşmamış çiçekler dökülür. Normalden fazla çiçek dölleyemezse bu duruma coulure denir. Üzümler bazen çekirdeksiz de oluşabilir ve küçük kalabilir. Bu millerandage olarak bilinir. Bu koşulların her ikisi de verimi azaltır ve genellikle tozlaşma döneminde soğuk, bulutlu veya yağmurlu havalardan kaynaklanır.

İlaçlama gerektiği kadar devam eder.

6. Çiçeklenmeden önce bir çiçek salkımı.

7. Çiçeklenmiş bir çiçek salkımı.

8. Çiçek salkımının yakından görünümü.

Veraison (Ben düşme) ve Meyve Olgunlaştırma

Kuzey Yarımküre'de Temmuz-Eylül

Güney Yarımküre'de Ocak-Mart

Meyve tutumundan sonra, üzümün büyümeye başladığı altı ila sekiz haftalık bir dönem vardır. Hem siyah hem de beyaz üzümler bu aşamada yeşildir ve üzümler serttir. Veraison (ben düşme), üzümlerin olgunlaşmaya başladığı noktayı işaret eder. Üzümlerin kabukları renk değiştirir: siyah çeşitler kırmızıya sonra mora dönerken, beyaz çeşitler yarı saydam ve altın rengi olur.

Ben düşme ile hasat arasında üzüm şişer ve suyla dolar. Olgunlaşma sırasında üzüm şekeri seviyeleri yükselir ve asit seviyeleri düşer. Renk pigmentleri ve aroma bileşikleri de bu dönemde birikir ve tanenler gelişir. Sıcak ve güneşli koşullar idealdir. Hafif su stresi sürgün büyümesini engeller ve üzüm olgunlaşmasını teşvik eder.

Gerekirse, kanopi (yaprak gölgelik) açık kalacak şekilde fazla yaprakları çıkarmak için yaz budaması yapılır. Yeşil hasat (üzüm salkımlarının bir kısmının çıkarılması), verimi kontrol etmek ve meyve kalitesini iyileştirmek için ben düştükten kısa bir süre sonra gerçekleşebilir. Tüm üzüm yetiştiricileri bu tekniği kullanmaz.

İlaçlama gerektiği kadar devam eder.

9. Meyve tutumu.

10. Ben düşmeden önce olgunlaşmamış üzümler. Bu aşamada tüm üzümlerin yeşil olduğunu unutmayın.

11. Ben düşme döneminde siyah üzüm.

12. Tam kanopi (yaprak gölgelik) bir bağ.

Hasat

Kuzey Yarımküre'de Eylül-Ekim

Güney Yarımküre'de Mart-Nisan

İdeal olarak hasat dönemi kuru olmalıdır. Hasattan önce aşırı yağış üzümlerin şişmesine, suyunun seyrelmesine neden olabilir ve nemli koşullar nedeniyle çürüme riskini artırabilir.

Uygulandığı yerlerde, şarapta zararlı kimyasal kalıntı kalmamasını sağlamak için ilaçlama yeterince erken bitmiş olmalıdır.

13. Olgun siyah üzüm

14. Olgun beyaz üzümler. Ben düşme (verazyon) sonrası renk değişikliğine dikkat edin.

15. Elle hasat edilmiş beyaz üzümler.

Kış Uykusu

Kuzey Yarımküre'de Aralık-Mart

Güney Yarımküre'de Temmuz-Eylül

Havaların soğumasıyla birlikte büyüme mevsimi sona erer ve bir kış uykusu dönemi başlar. Sürgünler odunsu hale gelir ve bu noktada çubuk olarak bilinir. Yapraklar dökülür ve asma, karbonhidrat rezervini köklerinde depolar.

Karasal iklimlerde, kış donu tomurcukları ve aşırı durumlarda asmanın kendisini öldürebilir. Bir miktar koruma sağlamak için asmanın etrafına toprak yığılmış olabilir.

Kış budaması yapılır

16. Budamadan önce kışın bir bağ.

1. Kış budamasından sonra bağ

Son dört yazımızda Bağ Yönetimi konusuna giriş yapıp Yer seçimi, Asma Yönetimi, Asma Terbiyesi, Budama, Bağ Zararlıları ve Hastalıklarıyla Mücadele konularına değinip Bağ Döngüsü konusuna geçerek  asmanın yıllık büyüme döngüsünü ve en yaygın bağ görevlerinin zamanlamalarını inceledik. Gelecek yazıda dünyada kullanılan farklı Bağcılık Uygulamalarını paylaştıktan sonra Hasat konusuna geçerek Bağ Yönetimi yazı serimizin beşinci ve sonuncu yazısında buluşacağız.

Takipte kalın lütfen

(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)

 

 

BAĞ YÖNETİMİ SERİSİNİN DİĞER MAKALELERİ İÇİN

BAĞ YÖNETİMİ (1): YER SEÇİMİ VE ASMA YÖNETİMİ

BAĞ YÖNETİMİ (2): ASMA TERBİYESİ VE BUDAMA

BAĞ YÖNETİMİ  / 3 : BAĞ ZARARLILARI VE HASTALIKLARIYLA MÜCADELE

BAĞ YÖNETİMİ (5): BAĞCILIK UYGULAMALARI VE HASAT

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum