Mersin
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.42
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2403.5
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59618.85$

BAĞ YÖNETİMİ (2): ASMA TERBİYESİ VE BUDAMA

17 January 2024, Wednesday 03:44

Değerli şarapsever dostlar;

Geçen yazımızda BAĞ YÖNETİMİ konusuna giriş yapıp yer seçimi ve asma yönetimini incelemiştik. Bu yazıda ASMA TERBİYESİ VE BUDAMA konularına odaklanacağız.

Bu diyagramlar en yaygın budama ve terbiye biçimlerini göstermektedir. Her biri solda kış budamasından sonraki asmayı ve sağda ben düşmeden (verasyon) sonraki asmayı gösteriyor.

Yoğunluk

Dikim yoğunluğu, belirli bir alana ekilen asma sayısıdır. Bu genellikle hektar başına ekilen asma sayısı olarak ifade edilir. Bir hektar, kenarları 100 metre olan bir kare ile çevrili bir alandır. Dikim yoğunlukları hektar başına 1000 asma kadar düşükten hektar başına 10 000 asmaya kadar değişebilir. (Bazı ülkeler İngiliz dönümü kullanır. Bir dönüm yaklaşık 0,4 hektardır. Türkiye'de kullanılan dönüm/dekar 1000 m² alana eşittir)

Bir üzüm yetiştiricisinin dikim sıklığına ilişkin kararını etkileyen birçok faktör vardır. Hepsi burada dikkate alınamaz, ancak dikkate alınabilecek çok önemli bir dizi kriter, besinlerin ve suyun mevcudiyetidir.

Düşük yoğunluklu çalı asmaları

Yüksek yoğunluklu, baş terbiyeli, yedek çubuk (replacement cane) budamalı asmalar.

Çok sınırlı su mevcudiyeti- Bazı bölgeler çok düşük yağış seviyelerine veya sulamaya çok sınırlı erişime sahiptir. Bu koşullarda, her bir asmanın köklerinin, komşu asmaların kökleri ile rekabet etmek zorunda kalmadan büyük hacimli topraktan su almasına izin verdiği için, düşük dikim yoğunluğu faydalı olabilir.

Düşük besin seviyeleri ve yeterli yağış - Yeterli suya erişebilmesi koşuluyla, bir asma, zar zor verimli topraklarda gelişir. Kontrolsüz bırakıldığında, kuvvetli bir şekilde büyüyecek ve meyve yerine çok fazla yeşil bitkisel büyüme üretecektir. Buna karşı koymak için, asmalar yüksek yoğunlukta ekilebilir. Bu, asmanın bitkisel büyümesini kısıtlamak için kökler arasındaki kaynaklar için yeterli rekabeti sağlar. Kış budamasından sonra asmanın doğru tomurcuk sayısına sahip olduğundan emin olmak da önemlidir. Asma, kış boyunca enerjiyi karbonhidrat şeklinde depolar. Çok az tomurcuk varsa, her tomurcuk çok fazla enerjiye erişecek ve güçlü bir şekilde büyüyecektir. Öte yandan, çok fazla tomurcuk varsa, her biri yeterli enerjiye erişemez ve asma mahsul yükünü olgunlaştırmak için mücadele eder. Doğru şekilde yönetildiğinde, bu yoğunluk ve budama kombinasyonu, meyve kalitesi ve hastalık kontrolüne sağladığı tüm avantajlarla birlikte açık bir kanopiyi korumayı kolaylaştırır. Her asmadaki tomurcuk sayısının sıkı kontrolü ile yüksek dikim yoğunluğu, birçok Avrupa bağında yaygındır.

Yüksek düzeyde besin ve yeterli yağış - Çok verimli topraklar bağcılık için uygun değildir. Bununla birlikte, özellikle Yeni Dünya'daki bazı bağ alanları, asmalara klasik Avrupa bölgelerinin çoğundan daha fazla besin sunan topraklardadır. Burada yüksek yoğunluklu dikim, asmaların büyümesini sınırlamak için genellikle yeterli değildir ve çok sayıda kordonlu veya çubuklu asmaların kullanıldığı düşük yoğunluklu dikimi içeren başka bir çözüm geliştirilmiştir. Bu sistem genellikle yüksek verimde kaliteli üzüm üretebilmektedir.

Verimler

Verim, üretilen üzüm miktarının bir ölçüsüdür. Hektar başına üzüm tonu gibi ağırlık veya hektar başına hektolitre şarap gibi hacim cinsinden ölçülebilir. Bir üreticinin verimi yönetebilmesi ve tahmin edebilmesi önemlidir. Şarap üreticisinin, şarabını yapmak için ne kadar tank alanına ihtiyaç duyduğunu bilmesi gerekebilir. Verimleri tahmin etmek kolay değildir. Kış budamasından sonra asma üzerinde kalan tomurcukların sayısından bir tahmin yapılabilir, ancak don hasarı, zayıf meyve tutumu ve zararlılar ve hastalıklar nihai rakamı önemli ölçüde azaltabilir.

Verim çok yüksek olacaksa, olgunlaşmamış üzümler ben düşmeden kısa bir süre sonra çıkarılarak azaltılabilir. Yeşil hasat olarak bilinen bu uygulama risklidir çünkü yanlış zamanda yapılırsa asma, tutulan üzümlerin boyutunu artırarak kaybı telafi edecektir. Bu sadece verimi orijinal boyutuna döndürmekle kalmaz, aynı zamanda kalan üzümlerdeki tatları da seyreltir.

Verim ve Kalite

Geleneksel olarak yüksek meyve kalitesinin ancak düşük üzüm verimiyle elde edilebileceğine dair bir görüş olsa da, aslında kalite ile verim arasında sağlam bir bağlantı kurmak çok zordur. Verim ve meyve kalitesi arasındaki ilişkiyi etkileyebilecek bir dizi faktör vardır ve bunların çoğu, bireysel bağ sahasına bağlı olacaktır.

BAĞ YÖNETİMİ ÖRNEKLERİ

Bağda yapılan seçimlerin bazı nedenlerini anlamak için aşağıdaki iki örneği inceleyelim.

ÖRNEK 1

Senaryo

Bu şarap bölgesi iç kısımlarda, sıcak ve çok güneşli bir bölgededir. Yağış miktarı çok düşüktür ve sulama suyu yoktur veya çok sınırlıdır. Ancak toprağın su tutma kapasitesi iyidir.

Seçimler ve Akıl Yürütme

Su mevcudiyeti - Buradaki en önemli zorluk budur çünkü su eksikliği asmayı çok hızlı bir şekilde öldürebilir. Sulama suyunun çok az olduğu veya hiç olmadığı göz önüne alındığında, yetiştirici düşük yoğunluklarda ekim yapmalıdır. Bu, asmaların su için rekabet etmemesini ve her asmanın hayatta kalmak için yeterli suya erişimi olmasını sağlayacaktır.

Güneş ışığı ve sıcaklık - Buradaki risk, üzümlerin güneşte yanmasıdır. Bu nedenle, meyveyi korumak için kanopide (yaprak gölgelik) bir miktar gölge olması önemlidir. Yetiştirici, asmalarını çalı olarak veya sürgünlerin tepesinin sarktığı bir kafes üzerinde büyütmeyi seçebilir. Bu seçimler yetiştiriciye herhangi bir mantar hastalığı sorunu yaşatmayacaktır çünkü yağış olmaması hastalık baskısının düşük olduğu anlamına gelir.

ÖRNEK 2

Senaryo

Bu şarap bölgesi kıyıya yakındır. Yıl boyunca bol yağış alan ılıman bir iklime sahiptir. Toprak verimliliği düşüktür.

Seçimler ve Akıl Yürütme

Toprak verimliliği ve su - Asma muhtemelen hayatta kalmak için gereğinden fazla kaynağa sahip olacak ve yetiştiricinin büyümelerini kontrol etmek için asmalar arasında bir miktar rekabet başlatması gerekiyor. Bu nedenle, yüksek yoğunluklu ekim en iyi seçenek olacaktır.

Büyüme mevsimi yağışları - Bu, yetiştirici için iki önemli zorluk sunar. İlk olarak, nemli ortam mantar hastalıklarının büyümesi için idealdir. İkincisi, yüksek yağış, gökyüzünün sık sık bulutlu olduğu ve güneş ışığını sınırladığı anlamına gelir. Yetiştirici VSP'yi (Vertical Shoot Positioning - Dikey Sürgün Konumlandırması) seçecektir. Bu, kanopiyi açık tutacak, bu da kanopiye girebilecek ışık miktarını en üst düzeye çıkaracak ve hastalığın yayılmasını sınırlamak için iyi havalandırılmasına yardımcı olacaktır.

Son iki yazımızda Bağ Yönetimi konusuna giriş yapıp Yer seçimi, Asma Yönetimi, Asma Terbiyesi ve Budama konularına değindik. Gelecek yazıda Bağ Zararlıları ve Hastalıklarıyla Mücadele konusunu işleyeceğiz.

Takipte kalın lütfen

(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)

 

 

BAĞ YÖNETİMİ SERİSİNİN DİĞER MAKALELERİ İÇİN

BAĞ YÖNETİMİ (1): YER SEÇİMİ VE ASMA YÖNETİMİ

BAĞ YÖNETİMİ  / 3 : BAĞ ZARARLILARI VE HASTALIKLARIYLA MÜCADELE

BAĞ YÖNETİMİ (4): BAĞ DÖNGÜSÜ

BAĞ YÖNETİMİ (5): BAĞCILIK UYGULAMALARI VE HASAT

Yorumlar

  • yorum avatar
    Avni tokuş
    17-01-2024 13:11

    Tokusavni&gmail. Com. Tr

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum