Mersin
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.42
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2403.5
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59618.85$

BAŞARININ ŞİFRELERİ – SAHRANIZI GEÇMEK -1-

17 February 2024, Saturday 07:16

Yıllar önce Brian Tracy'nin bir haftalık bir eğitimine katılmıştım. Eğitmen Brian Tracy'nin okuluna ait biriydi. Eğitimin adı "Satışın Yeni Psikolojisi" idi ve bilinçaltını yöneterek bilinç düzeyimizi daha verimli kullanmayı öğreten bir eğitimdi.

Elbette eğitimin detaylarını yazmayacağım. Ancak Brian Tracy’nin motivasyon konuşmasında anlattığı hayatından bir kesit olan Sahra çölünü geçme macerasından ve okuduğu  “Carry On” şiirinden çok etkilendiğimi itiraf etmeliyim.

Bu yazıya motivasyon konuşmasında anlattığı Sahra çölü macerasının bir kısmıyla başlayacağım. Brian Tracy, bu uzun yolculuk boyunca karşılaştıkları zorlukları, bu zorlukları aşma çabalarını, aldıkları kararları, buldukları yardımları, kısacası yolculuklarında başarıya ulaşmalarını sağlayan her bir değişkeni birer metafor olarak kullanıp başarıya giden yolun şifreleri olarak anlatmaktaydı.

Ancak  daha önce, anlatım boyunca aralara ustaca yerleştirilmiş kuralları en başta yazacağım.

Arzuladığınız herhangi bir şeyde karşınıza çıkan zorluklar için uygulayabileceğiniz 7 kural :

Kural 1: Büyük başarının kilit noktası; hedefinize karar verip harekete geçmektir.

Kural 2: Hedefinize doğru yola çıktıktan sonra asla başarısızlık ihtimalini düşünmeyin.

Kural 3: Dünyanın en büyük hedefi bile başarılabilir. Yeter ki adım adım gidin.

Kural 4: Muhaliflere dikkat edin. Çevrenizdeki negatif insanlar size başarısız olacağınızı söyleyecekler. Siz pozitif insanlarla olun, kazananlarla…

Kural 5: Engelleri ve zorlukları, başarı merdivenindeki değerli ve kaçınılmaz basamaklar olarak kabul edin. Unutmayın ki zorluklar engellemek için değil öğretmek için varlar.

Kural 6: Hedefiniz net olsun ama ona ulaşma konusunda esnek olun. Değişmeye ve yeni bir şey denemeye açık olun.

Kural 7: Hiç kimse yalnız başaramaz. O yüzden başkalarından yardım istemekten korkmayın. Bu güç, karakter, cesaret göstergesidir. Ve başkalarına vermekten çekinmeyiniz. Bu şefkatin, merhametin ve kişisel yüceliğin göstergesidir.

Hadi gelin şimdi Brian Tracy’nin o eşsiz motivasyon konuşmasına, aralara serpiştirdiği “Devam Et!” şiirine ve bunları nasıl metafor olarak kullanıp başarının şifrelerini çözerek kurallar dizgisi haline getirdiğine geçelim.

“…Ve herkesin geçmesi gereken bir Sahrası vardır. Belki de birden fazla... Hayatın bize getirdiklerini ancak cesaretle ve kararlılıkla karşılarsak yıldızlara doğru emin adımlarla ilerleyebiliriz.

Bazıları vardır, kuşku çöllerinde dolanır.

Ve bazıları olumsuzluklarla yuvarlanır.                                                                           

Bazıları vardır inanmaya sığınır.

Ama çalışmak zevkle, elinden gelenin en iyisiyle.

İnan görevine ve hayatı karşıla neşeyle.

Devam etmeye niyet ederseniz yaratılmış olduğunuz yücelik için sizi durduracak hiçbir şey kalmaz.

Hiç durup kendi kendinize şunu sordunuz mu? Neden bazı insanlar daha başarılı? Neden bazıları daha uzun yaşıyor, ilişkileri daha iyi?

Thoreau’nun dediği gibi; birçok insanın hayatı sessiz çaresizlikler içinde.  

Aristo demiş ki; birine hali hazırda bildiği bir şey öğretemezsiniz. Hayattaki ve özellikle işteki başarının sebebi için net bir sonuca varmış olanlarınız olabilir. Ancak başarının sırrı derin bir hedef değil.  En az bir önemli şey başarana kadar o hedefe bağlı kalmak. Bilinçaltın o başarı deneyimini alacak ve onu bir şablon olarak saklayacak. Sonra da bilinçaltın seni yönlendirip diğer girişimlerinde de aynı başarı şablonunu tekrarlaman için seni itecek. Başka biri deyişle hiçbir şey başarı gibi başarılı olamaz.

Psikologlar başarının kişiyi mutlu ettiğini gösterdiler. İlk büyük başarı bilinçaltına bunu tekrarlamanı programlamak da kalmıyor, aynı zamanda başka hiçbir şey bu muhteşem tatmin duygusunu vermiyor...”

Brian Tracy, Kanada’da liseyi bitirdikten sonra sekiz yıl boyunca çalışarak dünyayı geziyor. Bunun birincisi Kanada’dan başlayıp Avrupa’yı geçip Afrika’ya ulaşarak Sahra çölünü geçip Güney Afrika’ya ulaşmak. Seyahatlerini ise birer metafor olarak görüyor. İlk yolculuğunun başlangıcı için şöyle söylüyor: “Sonradan öğrendim ki; her büyük girişim inanmakla başlıyor. Karanlığa, bilinmeze doğru araba sürmek gibi bir nevi yoldaki engelleri ve tehlikeleri bilmemizi engelleyerek doğa bizi koruyor. Çünkü karşılaşacağımız bütün sorunları, acıları, başarısızlıkları bilsek birçoğumuz başlamaya bile tereddüt eder.”

Brian Tracy ve üç arkadaşı Sahra Çölünü geçme planları için yola çıkıyor. Henüz daha Kanada sınırlarındayken bir arkadaşları vazgeçip geri dönüyor, diğer iki arkadaşıysa Sahra Çölü yerine Britanya’ya gitmeye karar veriyor. Brian Tracy ise vazgeçmiyor, yolculuğu için para biriktirmek üzere limanlarda ve gemilerde çalışmaya başlıyor.

Eğer ilk zorlukta vazgeçerseniz, işler zorlaştığında her zaman vazgeçersiniz. Başarı yerine başarısızlık için bir kalıp oluşturursunuz.

Brian Tracy biraz para biriktirdikten sonra İngiltere’ye, arkadaşlarının yanına geçer. Onun anlatımıyla devam edelim:

“ …Bir kez daha Afrika'ya gitmeye karar verdik. Bu sefer elimizde sadece bir dosya kağıdı vardı. Üzerinde de Avrupa ve Afrika vardı. Yapacağımız şey çok basitti. Tepedeki Londra'dan alttaki johannesburg’a gidecektik. Tek sayfaya düz çizgi çektik. Bir de tabii ortadan geçen Sahra Çölü diye turuncu bir kısım vardı. Orayı atlar, aşağıdaki yeşil kısma atlarız dedik. Sorun yok!

 

Toplam mesafe 13.000 kilometre. Biz resmin tamamına bakan insanlardık! Detaylara kafa yormazdık. Gençtik ve seni her seferinde detayların yakalayacağını daha öğrenmemiştik. Londra'ya trene bindik ve oradan bisiklet satın aldık. Daha önce kimsenin Londra'dan Johannesburg’a bisikletle gittiğini duymamıştık. O yüzden ilk olup ünlü olmak istiyorduk. Bu da ikinci hataydı. Kısa süre sonra öğrendik ki; Fransa'da baharda bisiklete binerken hep yokuş yukarıdır ve rüzgar hep karşı taraftan gelmektedir. Aynı şekilde yeni bir girişimde de aynısı oluyor. Her şey ters gider! Olabilecek en kötü zamanda, olabilecek en kötü ve pahalı şekilde, tıpkı yeni bir iş kurarken olduğu gibi…”

Sahra yolculuğuna diğer yazımızda devam edeceğiz.

Hepinize iyi hafta sonu dileklerimle…

 

Makalenin diğer bölümlerini okumak için

BAŞARININ ŞİFRELERİ – SAHRANIZI GEÇMEK -2-

BAŞARININ ŞİFRELERİ – SAHRANIZI GEÇMEK -3-

BAŞARININ ŞİFRELERİ – SAHRANIZI GEÇMEK -4-

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum