Mersin
25 April, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    35.00
  • ALTIN
    2425.2
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64297.33$

LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ (LGS) VELİLER İÇİN ÖNERİLER

02 June 2023, Friday 11:36

-Sınav Öncesi Gece ve Sınav Anında-

Sınavdan önceki son gece kaçan uykular, tatlı heyecanlar, hepsi çok güzel telaşlar…

Bir eğitim öğretim dönemi boyunca hazırlanılan, 155 dakikaya sığan sınavın öncesi ve sınav anı, stresin ve kaygının en yoğun yaşandığı zamandır. Kaygının çok yoğun hissedilmeye başlandığı zaman sadece nefes alıp verişe odaklanmak, kaygıyı azaltmanın en güzel yöntemidir.

Sınava girecek bütün öğrencilere ve öğrencilerime ruh dinginliği ile gelen başarıyı diliyorum.

Rutininiz neyse onu devam ettirin:

Sınav öncesi akşam yemeği ve sınav sabahı kahvaltısında, rutin menünüz neyse onu devam ettirin, yeni ya da farklı şeyler tüketmelerine izin vermeyin.

Sınav akşamı bol bol sohbet edin, birlikte film izleyin. Sınav konusu açılırsa normal bir konu gibi konuşup geçin. Uzun uzadıya sınavı konuşmayın.

Öğrencinin uykunun kaçması normal olup her zamankinden biraz daha erken yatağa gitmesini sağlayın.

Hazırlıklarınızı akşamdan birlikte yapın:

Özellikle TC Kimlik Belgesini akşamdan birlikte hazır edin. Öğrencinin sınava giderken, çok rahat edeceği bir kıyafet seçmesine yardımcı olun.

Sınav yerine çok erken ya da çok geç gitmek kaygıya sebep olur, trafiği hesap ederek yola çıkış sürenizi ayarlayın. Trafikte sinirlenmeyin. Hep olumlu tutum sergileyin.

Güveniyorum yerine ELİNDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPACAĞINI BİLİYORUM:

Öğrenciyi sınava uğurlarken sana güveniyorum yerine, elinden geleni yapacağını biliyorum demeniz, ona kendini iyi hissettirecektir. Güveniyorum kelimesi beklenti içerir, kendisinden bir şey beklenildiğini hisseden öğrenci ya beklentiyi karşılayamazsam kaygısıyla hata yapabilir. Oysa ‘elinden gelenin en iyisi’ ifadesi öğrenciye ‘kendine güven’ mesajını verir.

Diğer Veliler ile Çocuklarınızı Kıyaslayan Konuşmalar Yapmayın:

Öğrenci sınavdayken diğer veliler ile birlikte sohbetleriniz esnasında mümkünse başka konulardan sohbet etmeye çalışın. Çocuklar üzerinden yapacağınız her türlü sohbet siz de olumsuz duygulara sebep olabilir. Bu süreçte bütün velilerin kaygılı olduğunu kendinize sık sık hatırlatın.

Nasıl Geçti yerine NASIL HİSSETTİN:

Sözel oturumdan çıkan öğrenciye ilk olarak nasıl hissettiğini sorun. Duygularının nasıl olduğunu önemsemeniz ona kendini iyi hissettirecektir. O söylemeden sınava dair soru sormayın, iyi bir dinleyici olun, yorum yapmayın.

Sınav Arasında Başka Konulardan Sohbet Edin:

45 dakikalık sınav arası boyunca öğrenci, arkadaşlarıyla sohbet ederken sorulardan ve yanıtlardan konuşup birbirlerinin morallerini bozabilirler, böyle bir durumda kibarca müdahale edin. Geçmiş sınav soruları hakkında konuşmanın doğru olmayacağını, gireceği ikinci oturum sınavına odaklanması gerektiğini anlatın. Temel ihtiyaçlarını gidererek farklı konulardan sohbet etmeye çalışın.

Soru Sormayın Sadece Sarılın:

İkinci oturum olan sayısal bölümün sınavına giderken öğrencinize sarılın ve güvenle beklediğinizi söyleyin. Sınav bitiminde de yine nasıl hissettiğine dair konuşabilirsiniz. Sınav stresinin artık bittiğini, güzel bir tatil planlayacağınızı söyleyip ne yapmak istediğini sorabilirsiniz.

En önemlisi çocuğunuzu tebrik etmelisiniz, yoğun kaygılarına rağmen, küçük kalbiyle büyük bir cesaret gösterip sınava girdiği için…

Ve çocuğunuzla gurur duymalısınız, sınav sonucu ne olursa olsun, elinden geleni yapma cesareti gösterdiği için…

Yorumlar

  • yorum avatar
    Sebiye
    03-06-2023 17:55

    Çok güzel bir anlatım olmuş emeğinize sağlık.

  • yorum avatar
    Zelis
    03-06-2023 10:17

    Okurken bile tüylerim diken diken oldu o kadar guzel şeyler yazmissnz ki yüreğinize sağlık ?

  • yorum avatar
    Sevim
    02-06-2023 18:48

    Yazınızı çok keyifle okudum , çok aydınlatıcı umarım öğrencisi sınava girecek tüm ebeveynlere ulaşır iyi çalışmalar

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum