Mersin
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.42
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2403.5
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59618.85$

HOBİLERİN HAYATIMIZDAKİ YERİ VE FAYDALARI  -2-

23 December 2023, Saturday 11:12

Bu hafta da hobiler hakkında konuşmaya devam…

Gelin şimdi her birlikte "HOBİ" kelimesinin anlamına bakalım :

Hobi veya uğraşı, yapılması gerekli veya zorunlu olmayan kişinin kendi mesleği dahilinde veya farklı meslek türüne giren genellikle boşta kalan zamanları değerlendirme amacıyla yapılan yetenek beceri geliştirici oyalayıcı iş fiil faaliyetlerinin bütününe verilen genel adlandırma.

Bu tanımın içindeki vurgulayıcı özellik "yetenek, beceri geliştirici" olması.

Benim birçok hobim olduğunu özellikle belirtmek istiyorum.

Yıllarca alpinist tarzda yüksek irtifa tırmandım. Kışın karda-buzda kazma-kramponla sırtınızda yükünüzle tırmanış yapmanın gerektireceği en son şey güçtür; ilk şeyse eğitimli olmaktır. Bu yüzden Türkiye Dağcılık Federasyonunun eğitimlerine bile katıldım, lisanslı sporcusu oldum. Derneklere, kulüplere üye olup bilgimi paylaştım, rehberlik yaptım.

Kite surfe ilgi duydum. Malzemelerini aldım, baktım olmuyor. Türkiye kite surf şampiyonunu aradım. Çadırımı yüklenip gittim, eğitim aldım.

Yelkenciliğe ilgi duydum. Onlarca kitap okudum, her ay birçok dergi aldım. Tanıştığım tekne sahiplerinin tekneleriyle seyre çıktım, miçoları oldum. Sınavlara girdim Amatör Denizci Belgesi ve Kısa Mesafe Telsiz Operatörü belgeleri aldım. Yetinmedim Yelken Federasyonunun denizde seyir halinde verilen eğitimlere katılıp belgelerimi aldım. Amatör Denizci Belgesinin yanı sıra bütün dünyada geçerliliği olan ve kaptansız tekne kiralamak için göstermenin yeterli olduğu Kanada menşeili IYTA belgemi aldım.

Hobilerin ortak bir özelliği olduğunu her zaman söylemişimdir; "ZAMAN, PARA, EMEK" üçünün bir arada olması gerekir. Üçünden de az ya da çok harcamayı göze almalısınız. Hobiciler bir şeyler öğrenmek için emek veren insanlardır.

Şimdi diyeceksiniz ki; "Herkes ilgi duyduğu şey için bu kadar emek vermeli mi?" Elbette hayır. Tırmanış yapacağımızda kamp alanımıza gelip biz tırmanışa gittiğimizde kamp alanında kalarak hem etrafı gezdiler, hem bizi beklediler. Yelkene çıkıldığında teknede farklı görevler aldılar. Vs vs...

Sonuç olarak söylemek istediğim şudur ki :

Yaşadığımız şehirlerde birçok hobi grubunun olması, dernekleşmeleri, kulüpleşmeleri, çeşitli kurslar açmaları, etkinlikler yapmaları çok önemli. Etrafınızdaki enerji sömürücüsü hımbıl insanların sizi hareketsiz kılmasından hızla uzaklaşmalısınız. Bu kulüpleri, dernekleri, grupları ya da adı her neyse sivil toplum örgütlerini bulmalı, etkinliklerine katılmalı, hatta üye olmalısınız. Bir kentin kültürel ve sosyal yelpazesi ancak bu şekilde gelişir ve değer kazanır. Ünlü komedyen Cem Yılmaz'ın ilk parodilerinden biriydi; bir çocuk programını anlatıyordu. Mukavvadan ev yapmayı öğreten bir TV programı. İlk birkaç şeyi gösterdikten sonra sunucu "burada yapılmışı var" diyordu ve çocuk ekran başında elinde mukavva ve diğer malzemelerle kalakalıyordu. Şimdi düşünsenize; hobici olmak isteyen ve öğrenmek için emek harcamak isteyen biri nerede ne yapacağını, nasıl yapacağını bilmiyor. Yakın çevresinden de heves kırıcı sözler duyuyor. Tek başına hem boşa vakit harcamış olur, hem de amacına ulaşamaz, değil mi? Yapamam, başarılı olamam korkusundan uzaklaşın. Kimse yelken kulüplerine "Kardeşim; motor yat dururken neden rüzgarla yoruluyorsun?" demiyor. Kimse dağcılık kulüplerine "Kardeşim; manzarayı izlerken pikniğini yapsana. Ne işin var zirvede?" demiyor. İtiraf edeyim; aslında diyenler var. Ama herkes kendi yolunda ilerliyor. Yanlış hatırlıyor olabilirim; Sokrates demiş ki: Yanlış bilgileri olan insanlarla karşılaştığımda onları doğrusu budur demeden dinlerim. Farklı düşünen insanlar da olduğunu düşünürüm. Gökyüzünün mavi olduğunu bilsem de "Bu dünyada gökyüzünü yeşil gören insanlar da var" derim. (Bu sözün özgün halini bilen varsa paylaşırsa sevinirim.)

Bilgi paylaşarak çoğalırmış. Kulüplere, derneklere, çalışma gruplarına üye olup etkinliklerine katıldığınızda grubun genel kurallarına ve disiplin yapısına da saygı göstermek gerekiyor. Kimse kimseyi kırmak ve üzmek istemiyor. Sadece emek verenler bilgilerini paylaşacağı kişilerden de biraz daha özen ve emek istiyor.

Herkese iyi hafta sonları dileklerimle..

 

MAKALENİN İLK BÖLÜMÜ İÇİN

HOBİLERİN HAYATIMIZDAKİ YERİ VE FAYDALARI  -1-

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum