Mersin
19 April, 2024, Friday
  • DOLAR
    32.6
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2497.6
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63923.93$

Üreticinin yüzü bu projeyle güldü  

Üreticinin yüzü bu projeyle güldü  
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından desteklenerek yapılan süt toplama merkezleri sayesinde, üretici sütünü bu merkezlere getirerek düzenli gelir sağlama imkanına kavuştu.  

İlçede faaliyet gösteren süt üreticilerini desteklemek amacı ile Tepebaşı Belediyesi’nin katkıları ile hizmete giren süt toplama merkezleri de faaliyetlerini sürdürüyor. Kavacık, Uludere ve Atalantekke mahallelerinde, Tepebaşı Belediyesi’nin destekleri ile hizmete sunulan süt toplama merkezlerinde her gün 65 üreticiden süt toplanarak işleniyor. Merkezlerde toplanan süt miktarı günlük 4-5 ton civarında gerçekleşiyor.  S.S. Kavacık ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi iş birliği ile toplanan sütler ise değer kazanıyor.

“TEPEBAŞI BELEDİYEMİZ ÖNÜMÜZÜ AÇTI”

Avlamış Mahalle Muhtarı ve S.S. Kavacık ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Orhan Gazi Öztürk, “2004 yılından beri kooperatif devam ediyor. Alınca, Emirceoğlu, Kavacık, Avlamış gibi sütü olan köyler var. Bir de Eğriöz’de şahıs bazında soğutma tankları var. O soğutma tankından alıp buraya naklediyoruz. Tepebaşı Belediyemiz kuruluş aşamasında bize yardımcı oldu, her türlü sıkıntımızı giderdiler. Önümüzü açtılar. Bir sıkıntımız olduğunda zaten Ahmet Başkanımız yanımızda. Kooperatif olarak şu an 65 kişinin sütünü alıyoruz. Ortalama günlük 4-5 ton sütümüz var. Vatandaşa hizmet etmeye çalışıyoruz” dedi.

“HAYVANCILIK BİTMEK ÜZEREYDİ”

Kavacık Mahalle Muhtarı Veli Oflaz, “Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç hep arkamızdaydı, bize güç verdi. Şu anda bir sıkıntımız yok. Ama bir sorun olduğunda çalacağımız kapı Ahmet Başkanımız oluyor. Onun destekleri ile Uludere ve Atalantekke’ye binalar yaptık. Kooperatif olarak vatandaşlara inek getirdik. İnekleri dağıttık. Hayvancılık yükseldi. Burası faaliyet geçmeden önce hayvancılık bitmek üzereydi. Tepebaşı Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Ataç’a da destekleri için teşekkür ederiz” diye konuştu.

“SÜTÜMÜZÜ MERKEZE BIRAKARAK DEĞERLENDİRİYORUZ”

Üreticiler ise Uludere Süt Toplama Merkezi’nin kendilerine büyük yarar sağladığını belirterek emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Uludere Süt Toplama Merkezi’ni kullanan üretici Mehmet Kızılkaya, “Burası bizim için bir nimet. Memnunuz buradan. Burası yokken sütümüzü değerlendiremiyorduk, şimdi sütlerimizi buraya bırakarak değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Bahattin Yenipınar, “Bizim sütümüzün pazarlara açılmasına vesile oluyor. Sütümüz kaliteli bir şekilde vatandaşa ulaşıyor. Burası için emeği geçen Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’a çok teşekkür ederiz. Burada çok büyük emeği oldu” diye konuştu.

 “DAHA ÇOK ÜRETİME BAŞLADIK”

Halil Baştürk isimli çiftçi, “Böyle bir tesis ile pazarlamamız kolay oluyor. Artık daha çok üretime başladık. Süt toplama merkezini hayata geçiren herkesin emeğine sağlık” dedi.

Mehmet Ali Şenova, tesisten memnun olduklarını dile getirerek, “Bu tesisten çok memnunuz, hayvancılık ilerliyor, sütlerimiz değerleniyor. Gençlerimize iş imkanı sağlıyor. Şimdiki düzen çok iyi önceden şehre götürüyorduk satmaya çalışıyorduk. Hizmet çok güzel. Emeği geçenlere teşekkür ederiz, Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

“MERKEZ SAYESİNDE HAYVANLARIMIZ DA SÜTÜMÜZ DE ÇOĞALDI”

Bir diğer çiftçi Ahmet Babacan ise “Çok memnunuz bu tesisten. Bugün için 42 litre süt verdim. Burası olmasa nasıl değerlendirebilirdim. Parça parça satışı mümkün değil. Hem köydeki normal işimizi yapıyoruz hem de ineğimizi sağıp sütümüzü buraya getiriyoruz. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. İlk önce 1 ton süt veremiyorduk şimdi 1 tonu geçtik” dedi.

Ali Dereli, “Köylü için iyi bir hizmet. Şehre götürmeden buraya getirip sonra işine bakıyor. Önceden bu kadar süt yapılmıyordu. Herkes besicilikle uğraşıyordu. Şimdi burası olunca hayvanı da sütü de çoğalttı. Emeği geçenlere teşekkür ederim” diye konuştu.

 “ÜRETİCİMİZİN YANINDAYIM”

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da konuya ilişkin değerlendirmesinde, süt üretiminin önemine vurgu yaptı. Süt üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini kaydeden Başkan Ataç, “Sağlıklı nesiller yetiştirebilmemiz için büyük önemi olan süt, üretim sektörü açısından da önemli bir yere sahip. Dünyadaki tüm gelişmiş ülkeler, sütün faydalarının kavranması, süt tüketimini daha da artırılması için ciddi çalışmalar yürütüyor. Biz de kentimizde bu anlamda çalışmalar sürdürüyor, süt üreticilerini elimizden geldiği ölçüde destekliyoruz. S.S. Kavacık ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile iş birliğimiz neticesinde, Kavacık, Uludere ve Atalantekke mahallelerimizde hayata geçirdiğimiz süt toplama merkezlerinde, süt işleniyor ve üreticimizin emeği, kazanca dönüşüyor. Ancak bu yıl önceki yıllara göre bir azalma yaşandığını görüyoruz. Önceki yıllarda 100 üreticimizden günlük 7 ton süt toplanırken bu yıl 65 üreticimizden günlük 4-5 ton süt toplanıyor. Üreticilerimizin sırtındaki yük, artan üretim maliyetleri gün geçtikçe ağırlaşırken, onlara gereken desteği elimizden geldiğince vermeye gayret ediyoruz. Üretimin ne denli değerli olduğunun bilinci ile üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğim” sözlerini kullandı. Başkan Ataç ayrıca yeni projeler ile işlenen süt miktarının artırılmasının hedeflendiğini belirterek, üretici kooperatiflerinin desteklenmeye devam edeceğini kaydetti. (İHA)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!