Mersin
17 May, 2024, Friday
  • DOLAR
    32.42
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2403.5
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59618.85$

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Çakır’dan Maliye Bakanlığı’na çağrı: “KOBİ’leri koruyun”


MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Çakır’dan Maliye Bakanlığı’na çağrı: “KOBİ’leri koruyun”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, yüksek enflasyonla mücadele eden ülkede, özellikle küçük şirketlerin korunmasının gerekliliğini vurguladı.

Haber / Alper Yetgün

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Nisan ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Hamit İzol Başkanlığı’nda gerçekleşti. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır toplantıda gündeme ilişkin değerlendirme yaparak, Maliye Bakanlığı tarafından uygulanan disiplinli, rasyonel ekonomi politikaları ve tasarruf tedbirleriyle ilgili çalışmaları doğru bulduklarını söyledi. Çakır, “Ticaret ve Sanayi Odamız başta olmak üzere iş yerlerimizde tasarruf tedbirlerinin uygulanması gerektiğine inanıyoruz. Ancak, 2024 yılı başından itibaren Maliye Bakanlığımız tarafından uygulamaya konacak enflasyon muhasebesinden doğacak bu sanal kardan vergi alınmamasını talep ediyoruz. Son zamanlardaki yüksek enflasyon ve yüksek kurdan dolayı şirketlerin stoklarında, makine ekipmanlarında ve döviz olarak koydukları sermayenin değerlerinde çok artış oldu. Bu da şirketlerin bilançolarını şişirerek fiktif, yani gerçekte olmayan bir kar meydana getirdi. Faaliyetten oluşmayan, enflasyon muhasebesinden kaynaklanan bu karın vergisinin alınmaması gerekiyor. Özellikle sermayesi yetersiz küçük şirketler çok büyük zorluk yaşayacaktır. Maliye Bakanlığımızdan ekonomimizin omurgası KOBİ’lerin korunmasını talep ediyoruz. Enflasyon muhasebesinin geçici vergi döneminde değil, senede bir defa yılsonunda hesaplanmasının da az da olsa firmalara nefes aldıracağına inanıyoruz. İş dünyası olarak, rasyonel politikalar izlen Maliye Bakanlığımızın bu konuda da hassas davranacağına inanıyoruz” dedi.

Nisan ayında Meclis Üyeleriyle birlikte gerçekleştirilen Milano Mobilya Fuarı ile Hannover Messe Uluslararası Sanayi ve Teknoloji Fuarı’nı da değerlendiren Çakır, “Her iki fuar da sektörünün en eski ve uluslararası anlamda en çok katılımlı fuarları. Türkiye’de ise iç rekabetin yüksek olması nedeniyle fuar sayısı çok arttı. Her ilde, her ilçede fuar düzenleniyor. Bunun yerine uluslararası katılımı artıracak marka değeri yüksek fuarlar düzenlenmeli” şeklinde konuştu. 
Gezer: “Türkiye, Dünya’nın tam ortasında”


Toplantı TEPAV Dış Politika Direktörü Gülru Gezer de “Değişen Dünya Düzeni ve Türkiye” başlıklı sunumuyla dünyada yaşanan gelişmeler konusunda bilgilendirme yaptı. Değişen dünyada değişen dengeleri değerlendirerek iş dünyasının nasıl bir tutum izlemesi gerektiği hakkında bilgi veren Gezer, iş dünyasına vakit kaybetmeden rekabetten kopmamak için teknoloji yatırımı yapmaları gerektiğini söyledi. Türkiye’nin dünyanın ortasında olduğunu ifade eden Gezer, “Biz Orta Asya’yız, Ortadoğu’yuz, Doğu Akdeniz’iz, Kuzey Afrika’yız, Karadeniz, Balkanlar’ız, Avrupa’yız. Çevrede olan olumlu ya da olumsuz her gelişme Türkiye’yi doğrudan etkiliyor. Bu nedenle çok yönlü bir dış politika izlenmek, Türkiye’ye her zaman kazandırdı. Son dönemlerde yükselen bir Çin, Asya, Afrika var. Bunların içinde nasıl yer almalıyız bunu belirlemek bizim için çok önemli. Türkiye değişen dünyada her yerde olmak zorunda” dedi. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!