Mersin
16 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.42
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2403.5
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59618.85$

Mersin’de toplumsal cinsiyet eşitliği için kadın festivali düzenlendi


Mersin-Günebakan Kadın Derneği tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Kadın Festivali ‘Eşitlik için dans et’ sloganıyla gerçekleştirildi. Festival’de müzik dinletisi ile çeşitli etkinlikler yer aldı.

Cinsiyet ayrımcılığına dikkat çekmek ve farkındalığın artmasına katkıda bulunmak için hafta sonu düzenlenen festival, Mezitli ilçesi Galatasaray Meydanı’nda yapıldı. Festivale Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız ile çok sayıda kadın örgütü ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

“FESTİVALDE ÇOK SAYIDA ETKİNLİK DÜZENLENDİ”

Resim sergisini gezen Toroslar Belediye Başkanı Yıldız, sergi hakkında Tülin Şahin Okay'dan bilgi aldı. Ardından bir süre etkinlikleri izledi.

Etkinlik meydanında Kolektif Kadın Sanatçıları Derya Narlı, Fevziye Yürük, Hatice Ataç, Tülin Şahin Okay ve Zeynep Yıldırım'ın  kadrajından yansıyan dört kadının iş yaşamından kesitleri yansıtan "Kadınlar Yaşamın Her Yerinde" fotoğraf sergisi açıldı.

Birçok dans ve müzik grubunun sahne aldığı festivalde üretici kadınlar stant açarak ürünlerini sattı.

“TOPLUMSAL CİNSİYET NORMLARINA İTİRAZ EDİYORUZ”

Bir gün süren festivalde açıklama yapan Günebakan Kadın Derneği Başkanı Yüksel Gözen, eşitlik ve özgürlük için dans ettiklerini belirterek, “Kadınlığı  ve erkekliği kendi başına oluşturmayan biyolojik cinsiyet toplum ve kültür içinde eşitsiz bir hiyerarşiye dayandırılarak toplumsal cinsiyet kavramı oluşturulmuştur. Bu durum kadınları ve erkekleri bir karşıtlık üzerinden tanımlamakla kalmamış, erkeklere bir denetim yetkisi vermiştir. Kadınları ikincilleştiren bu eril siyaset; kızların oturuşundan, oğlanların ağlamamasından, farklı cinselliklerin görünmemesine kadar denetim mekanizmaları oluşturmuştur. Biz bu toplumsal cinsiyet normlarına itiraz ediyoruz.” dedi.

“TOPLUMSAL EŞİTSİZLİĞE VE İKTİDARA İTİRAZ EDİYORUZ”

Düzenledikleri festivalin kadın bedeninin üzerinde oluşturulan toplumsal eşitsizliğe ve iktidara itiraz olduğuna dikkat çeken Gözen, “Bedenlerimizin ya da cinselliklerimizin, nasıl giyinip nasıl davranacağımızın denetlenmesine ve dikte edilmesine itirazımızdır. Güvenli kentler yaratmakla yükümlü olanların gereğini yapmayarak, kadınları, LGBT+ ları ve çocukları kısıtlamalarına itirazımızdır. Kadın bedeni ile ilgili her şeyin namus olarak dayatıldığı, kadın bedenine ve yaşamına kastedenlerin namussuzluğunun engellenmediği koşullara itirazımızdır. Kamusal alanda beraber dans etme özgürlüğünü yaşatarak, eşitlik için dans ediyoruz” diye konuştu.

Sanatçı Rüya Şah'ın sahne aldığı etkinlikte doyasıya halaylar çekildi.

Festival, Mersin Kent Orkestrası konseriyle sona erdi.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!