Mersin
28 April, 2024, Sunday
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63633.698$

Mersin Devlet Opera ve Balesi, bir ilke daha imza atacak


‘Evita’ müzikali, Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından yeniden kurgulanarak Türkiye’de ilk kez özgün bir dille Mersin’de sahnelenecek. Müzikal, 28 Mart Perşembe günü prömiyerini yapacak.

Haber / Hamdi Talaş

Arjantin tarihinin en tartışmalı figürlerinden biri olan Eva Peron, Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde Mersinlilerle buluşacak. Müzikalin oyuncuları, kostümlü provalarla bu eşsiz eseri en iyi şekilde anlatmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Eva Peron’un hayatının birebir olarak sahneye aktarıldığı Evita Müzikali, Türkiye’de ilk defa özgün olarak sahnelenecek. Kostümlü prova öncesinde açıklama yapan Evita Müzikali’nin rejisörlüğünü üstlenen İstanbul Devlet Opera ve Balesi Baş Rejisörü Caner Akın, “Evita eseri, Türkiye’de özgün dilde yorumlanacak şekilde ilk kez oynanıyor. Bundan 30 yıl önce İstanbul’da uzun süre oynanmıştı ancak telif hakları nedeniyle orijinal haline sadık kalarak oynadılar. Biz ise değişen telif hakları ve tanınan imkanla birlikte özgün bir dille yorumlayarak tamamen farklı bir ‘Evita’ yapıyoruz. Konu çok spesifik. Tarihler çok spesifik. Arjantin tarihinde bir ikon olmuş karakterden bahsediyoruz. Toplum hala 2’ye bölünmüş durumda. Toplumun bir kısmı Eva Peron’u inanılmaz bir şekilde ilahlaştırıp bir azize olarak görürken diğer kısmı ise onu bir üç kağıtçı ve kötü bir insan olarak görüyor” ifadelerini kullandı.

Projenin kendisine teklif edildiği ilk an da biraz gerildiğini belirten Caner Akın, Mersin’de gördüklerinden sonra hayal ettiğinin bile çok ötesinde bir işe imza attıklarını ifade etti. Akın “Bundan birkaç ay önce Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürü Serbülent Biçer beni aradı. Bu prodüksiyonu yapmak istediklerini söyledi ve bana da sordu ‘Sahneye sen koymak ister misin?’ diye. Açıkçası bu teklif bana ilk geldiğinde biraz gerildim. Çünkü eser dünyaca ünlü bir eser. Hiç kolay değil. Sahne üzerinde çok fazla matematiği var. Sahne gerisinde teknik olarak çalışılması gereken çok fazla şey var. Bir kaç hafta ön hazırlığımı yapıp baktım, neler yapabiliriz, Mersin seyircisine ne gösterebiliriz diye. Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde öyle bir sanatçı ve teknik imkanlar var ki insanların bu süre zarfında her şeyi yapabildiklerini gördüm. Ben ilk kez buraya gelip bir proje yapıyorum. Bütün sanatçı arkadaşlar, teknik arkadaşlar daha ilk toplantımızda inanılmaz derecede eseri sahiplendiler. Benim tahmin ettiğimden ya da hayal etmeye korktuğum şeylerin bile çok çok üstünde bir eser ortaya koydular” sözleriyle Mersin Devlet Opera ve Balesi ekiplerine övgüde bulundu.

“SEYİRCİNİN BU KALİTEYİ HİSSEDECEKLERİNE İNANIYORUM”

Büyük bir özveriyle çalıştıklarını belirten ve tüm seyirciyi müzikallerine davet eden Che Guevara’ya hayat verecek olan Onur TuranEvita’nın yaşadığı dönem ile Che’nin yaşadığı dönemler farklı. Fakat besteciler, Latin Amerika’nın bu değişen yüzünü Arjantin’deki anlatıcısı olarak Küba Devrimi’nin önemli isimlerinden Che’yi seçmişler. Aslında Che, burada Evita’nın anlatıcısı. Yani buradaki Che, Che Guevara değil. Benim için çok önemli bir rol. 90’lı yıllarda Cihan Ünal’ın oynayıp efsaneleştiği bir rol. Öyle bir isimden sonra bu rolü üstlenmek benim için çok büyük bir gurur. Mersin Operası’nın bu önemli müzikali ortaya koyması bizi de çok mutlu etti. Burada olduğumuz için çok mutluyuz. Çok iyi hazırlandık. Seyircinin de bu özveriyi bunu fark edeceklerini bu kaliteyi hissedeceklerini inanıyorum. Herkesi Evita Müzikali’ne bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Evita Müzikali’nde Eva Peron’a hayat veren isimlerden biri olan Tülay Hatip Uyar ise duyduğu mutluluğu ve gururu şu sözlerle aktardı:
Eva Peron Türkiye’de 35 yıl sonra ilk defa Mersin Devlet Opera ve Balesi muhteşem bir prodüksiyonla sahneliyor. Bu projenin bir parçası olduğum için çok çok mutluyum. Harika bir yaratıcı kadroyla sergileniyor. Orkestrası, korosu, solistleri, sahne arkası ekibi, ışık tasarımı, kostüm tasarımı yani olağanüstü bir prodüksiyon. İçinde olduğum için çok mutlu ve gururluyum.”

EVİTA MÜZİKALİ HAKKINDA

Arjantin tarihinin en tartışmalı figürlerinden birisi olan Eva Peron, toplumu da ikiye bölmüş durumda. Kimine göre bir azize, kimine göre de kendi hırslarının peşinden giden bir kadın. Bütün bu tartışmaların içerisinde hem bir ikon hem de bir ilham kaynağı olarak etkisini günümüzde de sürdürmeye devam eden Eva Peron’un hayat hikayesi, ‘EvitaMüzikali ile sahneye taşınacak. Evita,  İlk kez Andrew Lloyd Webber tarafından Tim Rice’nin metinleri üzerine bestelenmişti. Bu kez İstanbul Devlet Opera ve Balesi Baş Rejisörü Caner Akın rejisörlüğünde Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde sahnelenecek olan Evita Müzikali 28 Mart’taki prömiyerinin ardından 30 Mart, 18 Nisan, 20 Nisan ve 14 Mayıs tarihlerinde seyirciyle buluşmaya devam edecek.
Evita Müzikali, Mersin DOB Orkestrası, koro ve bale sanatçıları ile birlikte hayat bulacak. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Caner Akın’ın Rejisörlüğü ile sahneye konan eserin Orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov üstleniyor. Koro Şefi: Anıl Aydın, Dekor: Özlem Topuz, Kostüm: Olcay Engin Kaymaz, Koreograf: Emre Karaca, Işık: Tarı Deniz imzası taşıyor. Eva Peron’un hayatını anlatan Evita Müzikali’nde karakterler; Eva Peron: Nihan Çetin Aydın ve Tülay Hatip Uyar, Che Guevara: Cemal Eftal Böllü ve Onur Turan , Juan Peron: Suat Arıkan ve Kazım Erdem Özdemir, Magaldi: Orhan Güllüler ve Mustafa Özer, Metres Ayşe Pınar Balay ve Pınar Duygu Çınar tarafından hayat bulacak.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!