Mersin
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.42
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2403.5
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59618.85$

Mersin Çevre Platformu, limanın genişlemesine karşı eylem yaptı 


Mersin Çevre Platformun, limanın genişleme projesine kadar yürüyüş yaptı ve limanın sahilde genişleme projesinin Mersin’e zarar verdiğini söyledi. Grup ile polis arasında zaman zaman gerginlik yaşanırken, polis grubun pankartla ve toplu şekilde yürüyüş yapmasına izin vermedi.

Mersin Çevre Platformu, Mersin Limanı'nın sahilde genişlemesine karşı Özgür Çocuk Parkı'nda bir araya gelerek buradan da Atatürk Parkı'na kadar yürüyüş yapmak istedi. Polis grubun kitle halinde ve pankartlarla yürüyüş yapmasına izin vermedi. Yapılan görüşmeler sonucu grup, pankart açmamak ve slogan atmamak koşuluyla yürüyüşüne devam etti. Yürüyüş boyunca polisler de eşlik ederek grubun pankart ve döviz açmasına izin vermedi. 


Atatürk Parkı önünde açıklama yapan Mersin Çevre Platformu Üyesi Ahmet Paket, limanın genişlemesinin doğayı yok ettiğini belirterek, ”Bugün dünya, büyük felaketlerin yaşandığı küresel iklim değişikliği tehdidi ile karşı karşıyadır. Bu tehdit artık krize dönüşmüştür. İklim krizinin sonucunda artık dünyanın her yerinde aşırı yağışlar ve buzulların erimesinden dolayı seller, kuraklıklar, orman yangınları, türlerin yok oluşu ve gıda krizleri yaşanmaktadır. İklim krizinin risklerini azaltmak için Dünya Ülkeleri fosil yakıtların kullanımının azaltılması ve yeşil alanların arttırılması için ciddi yatırımlar yapmaktadır.Bu karar ortada iken kentimizde Dünyamızın ve ülkemizin yaşadığı iklim krizine karşı riskleri azaltmak için yeşil alanlarımızı korumak ve genişletmek yerine rant uğruna yok edilmek istenmesi kabul edilemez bir karardır" dedi. 

“Mersin'in simgesi olan Atatürk Parkı kentimizin akciğerleri olup, halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alandır.” diyen Paket, “Mersin'de tarihten gelen ve bir değer olan Atatürk Parkı halkın sürekli kullanımında olmuştur. MIP tarafından yapımı planlanan Liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkı'nın halk tarafından kullanımını engelleyecek olup, mevcut yeşil alanı yok edecektir” diye konuştu. Paket şöyle devam etti:

"Atatürk Parkı'nda yapılacak liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkı'nın tümünün MIP A.Ş tarafından işgal edileceği ve Atatürk Parkı'nın tamamen konteynerlerle dolacağı açıktır.Yapılacak olan dolgu alanı bilimselliğe aykırı olup kent yaşamına ciddi zararlar vereceği açıktır. Mersin liman genişlemesi için yapılacak olan 176 bin m2 lik doigu malzemesi Atatürk
Parkı'ndan denize dökülecektir. Dolgu malzemesinin taşınması ile artacak olan trafik yükü ve oluşacak hava kirliliği, denizin dibinden çıkarılacak asbest zehiri, ayrıca proje bitiminde artacak olan deniz ve kara trafiğinin havamızı,denizimizi ve toprağımızı kirleterek kentimizin sağlığını olumsuz etkileyecektir. Projenin dolgusunda kullanılacak malzemenin kent merkezine,yaşam alanlarına, su ve tarım alanlarına çok yakın olan taşocaklarından temin edilecek olması birçok soruna neden olacaktır. Ayrıca bu proje, kıyıların herkesin eşit ve serbest olarak kullanım hakkını ihlal edeceğini, kamu yararı ilkesine aykırı olacağı ortadadır. Kentimize ve sağlığımıza çok ciddi zararlar verecek olan ve yapımı bilimsellikten uzak hukuksuz ve antidemokratik olan bu projeye Mersin'de herkes karşıdır.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!