Mersin
30 April, 2024, Tuesday
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2417.4
  • BIST
    10082.77
  • BTC
    63393.67$

KESK ve BES “Mülakat hak yemektir” dedi. Mülakatın kaldırılmasını talep etti


Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Büro Emekçileri Sendikası (BES) Adalet Bakanlığı tarafından yapılan mülakat sınavlarının kaldırılmasına yönelik çağrıda bulundu.

Haber / Hamdi Talaş

Mersin Adliyesi önünde basın mensuplarının karşısına geçen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Büro Emekçileri Sendikası (BES), liyakat esasına dayalı kariyer yükselmesi vurgusu yaparak mülakat sınavlarına hayır dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, “Bu değerlendirmeleri yapacak olan komisyonlardır. Bu talepleri değerlendirirken ilgili komisyonlar kişinin liyakatine bakar. Bizim tek kriterimiz liyakattir” sözlerini gündeme alan KESK Şube Başkanı Kemal Göçmen, “Öyleyse buradan ve bütün işyerlerimizin önünden Sayın Bakana bir kez daha soruyoruz. Tek kriterimiz, liyakattir diyerek sahip çıktığınız bakan yardımcınızdan torpil talep edenler, Yazılı sınavda kaç puan almışlar? Yazılı sınavı kazananlar arasında başarı sıralamaları nedir? Daha da önemlisi bakanlıkça yapılan mülakat sınavında kaçı başarısız” ifadelerini kullandı.

“MÜLAKAT DEĞİL LİYAKAT”

Kamudaki işe alımlar ve yükselmelerdeki mülakat sisteminin liyakattan uzak bir anlayış olduğunun altını çizen KESK Şube Başkanı Kemal Göçmen, “ İktidarın kamusal kaynakları dağıtma yöntemi ve kendi yandaşlarına servet olarak aktarmasındaki bu el koyma anlayışı kamunun yarattığı istihdam ve görevlerde de hız kesmeden devam etmektedir.  Bu iktidarla birlikte görevde yükselme ve unvan sınavlarında uygulanmaya başlayan mülakat uygulaması, kamuya ilk işe girişler dahil, kamu kurumları tarafından yapılan bütün sınavlar liyakatten uzak bir anlayışla iktidar partisinin yandaşlarını bir kayırma, gönül alma ve rüşvet verme aracına dönüşmüştür. Televizyonlara dahi yansıyan birçok Bakanın, Milletvekillerinin cep telefonlarına gelen, referans adı altında masumlaştırılan mesajlar sınav komisyonlarında hak eden binlerce kamu görevlisinin elenmesi anlamına gelmektedir. On binlerce kamu emekçisi yıllarca emek verdiği kurumda hak ettiği görevlere gelemeyişinin verdiği moral bozukluğu ile mutsuz bir şekilde çalışma yaşamını sürdürmekte, bazen bu gönül kırıklığı onların erkenden emekli olmasına veya istifa etmesine nedeni olabilmektedir. Kamuda mülakat uygulamasının yarattığı ayrımcılık ve tahribat 2023 Mayıs seçimlerine de yansımıştır. Konuyla ilgili sendikamızın eylem etkinlikleri ile de gerek muhalefet partileri gerekse iktidar partisi mülakatın kaldırılacağını sözünü vermek zorunda kalmıştır. Ancak iktidar partisi vaat ettiği halde mülakatın kaldırılması konusunda herhangi bir yasal düzenleme yapılmamış; tam aksine bu düzenlemeler yapılmadan yangından mal kaçırırcasına 2023 ve 2024 Yıllarında hemen her bakanlıkta görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları ile mülakat sopası kullanılmaya devam edilmiştir” dedi.

MÜLAKAT NEDEN KALDIRILMALI?

Kamusal görev ve unvanların hiç kimsenin ve hiçbir partinin mülkiyetinde olmadığını vurgulayan Göçmen, “Kamusal hizmet ve unvanlar toplumun ortak Anayasal hakkıdır. Bu sınav ve mülakatların toplumun bütün kesimlerine açık ve eşit olması gerekmektedir. Hak edenin kamusal hizmette görev aldığı, liyakat esasına göre kariyer yaparak yükselmenin temel olarak benimsendiği, dolayısıyla bakan, bakan yardımcıları ve yüksek bürokratların aracılık etmediği/edemediği adil bir sınav hakkı için mücadele etmeye devam edeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz” sözleriyle birlikte mülakatın neden kaldırılması gerektiğini şu maddelerle açıkladı:

 

·              Mülakat emek hırsızlığıdır!

·              Mülakat niteliksiz kamu hizmetidir!

·              Mülakat eksik istihdamdır!

·              Mülakat baskı aracıdır!

·              Mülakat siyasal ayrımcılıktır!

·              Mülakat iş barışının bozulmasıdır!

·              Mülakat genç kamu emekçilerinin önünde engeldir!

·              Mülakat sendikal ayrımcılıktır!

·              Mülakat psikoloji baskı ve mobbing aracıdır!

·              Mülakat hak yemektir!

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!