Mersin
05 May, 2024, Sunday
  • DOLAR
    32.42
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2403.5
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59618.85$

Fizyoterapide bu etken çok önemli

Uzmanlar; fizik tedavide psikolojinin önemini, bu süreçte hasta ve hasta yakınlarının psikolojik destek almalarının gerekliliğiyle ilgili önerilerde bulundu.

HABER / ALPER YETGÜN

Mersin’de özel bir klinikte görevli olarak çalışmalarını devam ettiren Fizyoterapist Yusuf Doğan, tedavi öncesi ve sonrası yaşanacak olumsuz psikolojik durumlara karşı sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından, hasta ve hasta yakınlarının uzman kişilerce psikolojik destek almaları gerektiğini ifade ederek, bu süreci daha kolay atlatabilmeleri için alacakları psikolojik desteğin önemli olduğunu vurguladı.

Fizyoterapist olarak gelen hastalara ellerinden geldiğince destek olmaya çalıştıklarını ancak bu durumun profesyonel destekten çok daha farklı olduğunu ve yetersiz kaldığını belirten Doğan, hastaların destek almaları kadar hasta yakınlarının da bu ani değişimlere karşı uzman desteklerinden yararlanmaları gerektiğini belirtti. Konuyla ilgili açıklama ve önerilerde bulunan Doğan, ”Öncelikle şunu söylemeliyim ki biz fizyoterapistler, psikolojik olarak bir tedavi uygulamıyoruz. Süreç içerisinde ele alacak olursak hasta ve hasta yakınlarının psikolojik desteğe mutlaka ihtiyacı bulunuyor.  Bu durum tedavi sürecinde her iki taraf için de oldukça önemli. Çünkü bir insanın hareket kısıtlılığı, daha önce yapabildiği bir hareketi yapamama, daha önce bulunan bir uzvunun ampüte olması yani kaybolması durumunda kişi ister istemez psikolojik olarak etkilenmektedir. Dün yapabildiği bir şeyi yapamıyor, dün var olan bir organı bugün yok; tabii bu hasta için çok olumsuz bir durum olarak değerlendirilir.” dedi.

PSİKOLOJİK DESTEK HASTA YAKINLARI İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ

Fizik tedavi süreçlerinde hasta kadar hasta yakınlarının da yaşanan ani değişim ve kaygısal sorunlarını bastırabilmeleri ve depresyon halinden oldukça uzak kalabilmelerini sağlamak için önerilerde bulunan Doğan, “Hastanın yaşadığı durum sadece hastanın psikolojik desteğe ihtiyacı var anlamına gelmiyor tabii. Hasta kadar hasta yakınlarının da psikolojik desteğe ihtiyacı oluyor. Çünkü bu süreç onların da alışık olmadıkları bir süreç olarak karşılarına çıkıyor. Tamamen dünden farklı bir durumla karşı karşıya oldukları için kesinlikle hem hastanın hem de hasta yakınlarının fizik tedavi süreci boyunca bir uzmandan psikolojik tedavi alması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

SÜRECİN GEÇİCİ OLDUĞUNU KABUL ETMEK GEREKİYOR

Tedavi sürecini hastalığın derecesine bağlı olarak kabul etmekte zorlanan hasta ve hasta yakınları için önerilerde bulunan Yusuf Doğan, “Genellikle hastalarda ‘neden benim başıma geldi, acaba iyileşecek miyim, hep böyle mi kalacağım?’ gibi sorularla bir karamsarlık durumu ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla bir karamsarlık içerisinde, ‘ben asla düzelmeyeceğim, asla iyileşmeyeceğim’ gibi cevaplarla olumsuz bir durum ve depresyon sürecine girmiş oluyorlar. Bu süreçte hasta ve hasta yakınlarının nasıl bir yol izleyeceğini ve bu süreci daha iyi anlamaları, kavramaları, sürecin geçici olduğunu ve zamanla kaybolacağını, yaşam kalitesinin bu tedavilerle atlatabileceklerini anlamaları için psikolojik bir destek almaları kaçınılmaz oluyor. Bu tür durumlarda bize gelen hastaları ve hasta yakınlarını bizzat kendimiz psikolog veya psikiyatrist gibi uzmanlara yönlendirerek doğru ve sağlıklı bir tedavi süreci için hastalarımızı rahatlatmaya çalışıyoruz. Bunun dışında elbette biz de empati yoluyla hastalarımıza destek olmaya çalışıyoruz. Fakat işin uzmanı olmadığımız için bizim desteklerimiz bir yere kadar fayda sağlayabiliyor. Bu yüzden uzman doktorlardan hastalarımızın destek almaları daha doğru ve sağlıklı bir süreç oluşturuyor.” ifadelerinde bulundu.

Bu bağlamda Yusuf Doğan, fizik tedavi öncesi ve sonrasında sürecin daha kolay atlatılabilmesi için hasta ve hasta yakınlarının mutlaka psikolojik destek almalarının önemli olduğunu belirtti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!