Mersin
03 May, 2024, Friday
  • DOLAR
    32.42
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2403.5
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59618.85$

Aman dikkat! Hurda sandığınız şey servet değerinde olabilir

Aile geleneğini sürdüren ve 20 yıldır antika ekspertizliği yapan Samet Tekinbaş, eski eşyaların değeri hakkında bilgiler verirken insanları da bilinçli olmaya davet etti. Eski eşyaların arkasındaki yaşanmışlığın değerli olduğunu vurgulayan antika ekspertizi Samet Tekinbaş, eşyaların değerini anlama konusunda tavsiyelerde bulundu. Hurda ve antika arasındaki farka değinen Tekinbaş, "Nadir olan şey değerlidir. Bu konuda insanlar dikkatli olmalıdır. Her eski olan şey elbette ki değerli değildir. Ama bu eşya eski, bir işe yaramaz diye de atmamak gerekir. Onun değeri konusunda muhakkak bir bilene danışılması gerekir. Aksi taktirde belki bir araba belki bir ev değeri olan nesneyi atmış ya da yok pahasına satmış olabilirsiniz" dedi.

Yanlış bilinen gerçek

Eşyaların değerli olup olmadığı hakkında birçok farklı etkenin olduğunun altını çizen Samet Tekinbaş, yanlış bilinen gerçekler hakkında da uyarılarda bulundu. Toplum içerisinde altının yanmayacağı görüşünün hakim olduğunu belirten Tekinbaş, "Eksik bir bilgi var insanlar üzerinde. Altının yanmayacağını düşünüyorlar. Bu çok yanlış bir bilgi. Altın yanabilir ve kararabilir. Altın siyah bir hale gelmişse berrak dediğimiz temizleyici bir suyla eski haline döndürülebilir. Bunlara dikkat edilmesi gerekir. Değerli olduğunu düşündüğünüz bir eşya hakkında muhakkak bir bilene danışın" ifadelerini kullandı.

Taşlı yüzükler, kolyeler ve benzeri eşyalar hakkında da insanları dikkatli olmaya davet eden Tekinbaş, "Taşlarla alakalı eşyalara da dikkat edilmesi gerekir. Mesela taşlı bir yüzüğünüz var. Ama taşı hakkında bir bilginiz yok. Yüzüğün kendisinin altın olduğu düşüncesiyle kuyumcuya gidiyorsunuz ve altın olarak satıyorsunuz. Hâlbuki vermiş olduğunuz taş, altından kat kat daha pahalı olabiliyor. Bu tarz eşyalar için muhakkak bir bilene danışmanız gerekir. Bizim eşyaların değerli olup olmadığını anlamaya yönelik birtakım araçlarımız var" dedi.

Taşlar hakkında fikir edinebilmesi için vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Tekinbaş, “Tabii ki her zaman bir ekspertiz bulamayabilirsiniz. Diyelim ki dağda bir yerde bir taş buldunuz. Bu taşı düz bir zemine koyup üzerine bir taşla vurabilirsiniz. Eğer bu taş öyle cam gibi kolayca kırılmıyorsa değerli olma olasılığı oldukça yüksektir. Bu noktadan sonra muhakkak bir uzmana giderek bunun hakkında bilgi alabilirsiniz" diye konuştu.

Antikacılığın bir meslek olmaktan ziyade bir yaşam biçimi olduğunu aktaran Tekinbaş, eşyaların arkasındaki hikayenin insanlar üzerindeki bütün sıkıntıyı aldığını belirterek herkese antikacılığı tavsiye etti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorumlar

  • yorum avatar
    Samet tekinbaş
    22-04-2024 09:47

    Emeğinize yüreğinize sağlık çalışmalarınızda başarılar dilerim

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!