büyükşehir

GÜLNAR’IN HAKİMİ..

Gülnar’ın köylerinde teneke ile domuz kovalamaktan hakimliğe uzanan başarı öyküsü… Erol Kırıtoğlu 85 yaşında Gülnarlı bir hukuk çınarı. Doğup büyüdüğü Gülnar’ı ve Gülnar sevdasını kendisinden dinledik. Kırıtoğlu; Gazetemiz yazı işleri müdürü Umut Çor’a çok ilginç açıklamalarda bulundu.

İlk Yayın: 5 Şubat 2023 – Güncelleme: 5 Şubat 2023 14:11

RÖPORTAJ / UMUT ÇOR

Gülnar’ın yaşayan en eski hemşehrilerindensiniz. Biraz Gülnar’dan ve kendinizden bahseder misiniz ?

Gülnar benim çocukluğumda modern bir kasabaydı. Kökenim yörüktür. Osmanlı döneminde Gülnar’a gelip medrese kuran Kırıt Hoca dedemdir.  Aynı zamanda Kuvayi Milliye kahramanlarındandır. Bir defterdar kızı ile evlenmiştir. Nenem çok titiz bir kadındı. Bahçesi çiçeklerle doluydu. Özellikle de harika güller…   Babam bölgede ilk fıstık ziraati yapanlardandır. Sipahili’de fıstık yapar Gülnar’da bağlarımız olurdu. 1938 yılında Gülnar’da doğdum. İlk ve ortaokulu Gülnar’da okudum. Fıstık tarlamızda bekçilik yapardım. Gece boyunca elimde bir teneke yaban domuzlarını korkuturdum. Önce Mersin Tevfik Sırrı Gür Lisesi’ne gittim ama Mersin’de yurt olmadığı için Antakya’ya gittim lise 1 i orada okudum. O zaman şiirler yazmaya başladım.  Lise  2’ye geçince Antalya Lisesi’ne gitmeye karar verdim. Amcamın oğluyla birlikte 15 yaşındayken elimde tahta valiz Gülnar’dan Aydıncık’a koşarak gittim. O zaman Mersin Antalya arasında gemi ile ulaşım sağlanıyordu.  Hiç unutmuyorum geminin adı Etrüsk Vapuruydu. Orada da pansiyonda kalarak okumaya başladım. Antalya Lisesi’nin kültür kolu başkanı oldum. Turist rehberliği yaptım. Mezun olduğumda tıp fakültesini kazandım ama öğretmenlerimin tavsiyesiyle hukuk okumaya karar verdim. . 1962 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’ne başladım. Ahmet Necdet Sezer ve Hasan Fehmi Güneş ile aynı  dönemiz.

 Nerelerde görev yaptınız?

Pek çok yerde hakim olarak görev yaptım. Ama turizme olan ilgimden dolayı ilk olarak Mersin’de bir  turizm müdürü olarak da çalıştım. Giresun’un turizm havalisi raporunu hazırladım. Askerlikten sonra Akkuş’ta hakimlik yaptım. Sonra Hadim’e tayin oldum. Bu arada evlendim iki kızım bir oğlum oldu. Hadimden sonra Gazipaşa hakimi olarak atandım. Sonra da Tarsus’ta görev aldım. Binlerce dosya yükü altında kaldım ama hepsini temizledim. Arkadaşım savcı Süreyya Eminsoy’un öldürülmesi beni çok etkiledi. (Bu anda Erol Kırıtoğlu gözyaşlarını tutamıyor.) Tarsus’ta benimle çok uğraştılar. Samsun’a tayinimi çıkarınca hakimliği bıraktım avukatlığa başladım…

 Biraz da çocukluğunuza dönelim. O dönemde hangi oyunları oynardınız ?

Çember çevirirdik. Gıncırlakta dönerdik. Gülnar’ı çok severdim. Özlüyorum orada geçen çocukluğumu.

Çocukluğunuzda unutamadığınız bir anınız var mı ?

Gülnar’da düşen uçağı unutamıyorum. 1951 yılının Ekim ayıydı. O zaman 13 yaşındaydım. Mut yolu üzerinde bir yerlere düştüğünü duyduk. Çukurasma Köyü yakınlarındaydı.  Oraya gittiğimde düşenin bir Hint askeri uçağı olduğunu öğrendim. Yaralı 2 kişi hemen hastaneye kaldırıldı. Ancak 5 Hintli kazada can vermişti. O an gördüklerim adeta belleğime kazandı. Olay yerine gelen Hint askeri yetkililer ölen 5 kişinin bedenlerini odunların içine koyup oracıkta yakmışlardı. Sonra da küllerini tenekelere koyup alıp gittiler.

Gülnar dünyanın merkezidir diyorsunuz bunu neye dayandırıyorsunuz?

Aslında bunu söylerken Gülnar’ın önemine atıfta bulunuyorum. Gerçekten o dağın başındaki olan yer çok önemli insanlar yetiştirmiş. Güçlü karakterli çalışkan ve okumaya aç insanlar yetiştiriyor. Memlekete faydalı insanlar yetiştiriyor. Gülnar çok kıymetli bir yer.

Son olarak

85 yaşındayım. Çalışmaya devam edeceğim. Vatanımı ve memleketimi çok seviyorum. Adaleti seviyorum. Adalet için kellemi verecek kadar yürek sahibiyim. Ben Gülnalıyım. Maceralı bir hayat yaşadım. Hiç kimseye taviz vermedim. Kararlarımı verirken kılı kırk yardım. Çıkar peşinde koşmadım. Bugün bu şartlar altında çalışmaya devam ediyorum.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu